Марко Ђурић и Јахел Вилан о ситуацији на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са новоименованим амбасадором Израела у Србији Јахелом Виланом, којег је информисао о току дијалога Београда и Приштине и политичко-безбедносној ситуацији на КиМ, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Дијалог је, према Ђурићевим речима, суштински важан за стабилизацију политичких прилика у региону и економски развој, међутим Србија неће у оквиру процеса нормализације односа ни имплицитно ни експлицитно признати једнострано проглашену независност Косова.

Бриселски дијалог је, према Ђурићевим речима, у овоме тренутку талац неспремности Приштине да спроведе пре седам и по година преузету обавезу формирања Заједнице српских општина.

На састанку је било речи и о недавно потписаном вашингтонском споразуму, а Ђурић је изразио очекивање да ће у предстојећем периоду Израел, у духу традиционалног пријатељства наших држава и народа, наставити да има слуха и поштовања за српске државне и националне интересе.

Српски народ ће у братском јеврејском народу наставити да види пријатеља и сапатника, и два народа ће, истакао је Ђурић, наставити да се уједињено боре против ревизије историје и за истину о заједничким страдањима.