fbpx

Aleksandar Vučić: Zabrana ulaska Šarčeviću na KiM, znak slabosti Prištine

Министар Младен Шарчевић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Министар Младен Шарчевић, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Posle objavljivanja vesti da je ministru prosvete Mladenu Šarčeviću zabranjeno da poseti Kosovo, odnosno Univerzitet u Mitrovici,

Posle objavljivanja vesti da je ministru prosvete Mladenu Šarčeviću zabranjeno da poseti Kosovo, odnosno Univerzitet u Mitrovici, predsednik Srbije je izjavio da će Srbija nastaviti da finansira škole na KiM i da kako je rekao, Vlada Srbije daje visoke plate nastavnicima i da će to nastaviti da radi i u budućnosti. Vučić je zabranu ulaska srpskom ministru nazvao znako slabosti.

“To je uvek znak slabosti kada nekome pokušavate da zabranite da uđe na neku teritoriju, zato što imate svoje partijske, političke probleme“, rekao je srpski predsednik.

Na zabranu ulaska ministru Šarčeviću, reagovala je i Kancelarija za KiM, odakle je poručeno da je takva odluka prekršen “niz sporazuma u Briselu”.

“Priština je javno celom svetu pokazala kako se odnosi prema dogovorima postignutim uz posredovanje Evropske unije i dijalogu sa Beogradom. Najnovije kršenje sporazuma o posetama zvaničnika, sporazuma o slobodi kretanja i integrisanom upravljanju je samo kap u moru subverzija kojima Priština već godinama ruši briselski dijalog. Jednostrani akti i samovolja Prištine jesu, kako se još jednom pokazalo, najveća pretnja političkoj stabilnosti u regionu, i krajnje je vreme da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu i garant sprovođenja sporazuma, najoštrije reaguje kako bi sprečila ovakvo ponašanje”, piše između ostalog u saopštenju kancelarije za KiM.

Podsećamo da je juče iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova saopšteno da je srpskom ministru zabranjena poseta Kosovu, dok je kosovski premijer Avdulah Hoti izjavio da međunarodna zajednica preporučuje dozvolu posete i da Vlada “razmatra to pitanje i još uvek nije donela konačnu odluku”.

A.Ć.
%d bloggers like this: