fbpx

Hoti: Nema razgovora o ZSO; Đurić: Bezobrazluk Avdulaha Hotija nema granica

I danas je kosovski premijer Avdulah Hoti ponovio da se o Zajednici srpskih opština neće u Briselu razgovarati

I danas je kosovski premijer Avdulah Hoti ponovio da se o Zajednici srpskih opština neće u Briselu razgovarati i da Kosovo više neće činiti kompromise, na šta je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić odgovrio da „Hotijev bezobrazluk nema granica“, pitajući se kakav je smisao dijaloga ako nema garancija da će se dogovoreno sprovoditi.

Kosovski premijer Avdulah Hoti je danas rekao novinarima da se o ZSO neće razgovarati u dijalogu sa beogradom u Briselu.

„Zajednica je završena tema, zaključena 2013. godine, ali dijalog se neće prekinuti zbog Kosova. Mi smo nezavisna država, imamo jasne principe dogovorene sa našim međunarodnim prijateljima. Na osnovu ovih principa, spremni smo za dijalog. Kosovo je napravilo kompromise 2008. godine kada je proglasilo nezavisnost i više nema kompromisa sa Srbijom“, rekao je Hoti.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je odgovorio da „bezobrazluk Avdulaha Hotija nema granica” i da je dijalog u Briselu “jedinstven po tome što jedna od strana u dijalogu nema čak ni potrebu da se pravda zbog nesprovođenja dogovora, niti trpi ikakve sankcije od strane posrednika u dijalogu”.

“Prištini se ne može verovati, jer poruke koje stižu odande svedoče o nepopravljivoj političkoj nekulturi i nemogućnosti da tamošnje političke strukture usvoje najosnovnija pravila civilizovanog ponašanja, koja očigledno obavezuju sve osim njih”, napisao je u saopštenju Marko Đurić, istakavši da Srbija neće propustiti priliku da razgovara o bilo kojoj temi, “ali pitanje je kakav je smisao dijaloga sa nekim koga ne obavezuje ni data reč ni potpis”.

“Iako Hoti nije tako osion u Briselu, gde je najčešće prestrašen i manji od makovog zrna, njegove provokacije ne smeju ostati bez odgovora Evropske unije. Sedam i po godina Priština odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština i to će činiti i narednih sedam i po godina ukoliko joj neko ne objasni na ubedljiv način značenje reči „obaveza“. Zajednica srpskih opština je obaveza Prištine, i dok god ona ne bude formirana sa svim dogovorenim nadležnostima, nemoguće mi je da zamislim bilo kakav suštinski napredak u dijalogu”, zaključio je Đurić.

Podsećamo, 28. septembra je trebalo da se nastavi dijalog između Beograda i prištine, ali je otkazan zbog, kako je saopšteno iz EU, korona virusa. Pre otkazivanja, iz Prištine je poručeno da se o zajednici srpskih opština neće razgovarati, dok je Beograd odgovarao da se o ZSO mora razgovarati.

A.Ć.
%d bloggers like this: