Хоти: Нема разговора о ЗСО; Ђурић: Безобразлук Авдулаха Хотија нема граница

И данас је косовски премијер Авдулах Хоти поновио да се о Заједници српских општина неће у Бриселу разговарати и да Косово више неће чинити компромисе, на шта је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић одговрио да „Хотијев безобразлук нема граница“, питајући се какав је смисао дијалога ако нема гаранција да ће се договорено спроводити.

Косовски премијер Авдулах Хоти је данас рекао новинарима да се о ЗСО неће разговарати у дијалогу са београдом у Бриселу.

„Заједница је завршена тема, закључена 2013. године, али дијалог се неће прекинути због Косова. Ми смо независна држава, имамо јасне принципе договорене са нашим међународним пријатељима. На основу ових принципа, спремни смо за дијалог. Косово је направило компромисе 2008. године када је прогласило независност и више нема компромиса са Србијом“, рекао је Хоти.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић је одговорио да „безобразлук Авдулаха Хотија нема граница” и да је дијалог у Бриселу “јединствен по томе што једна од страна у дијалогу нема чак ни потребу да се правда због неспровођења договора, нити трпи икакве санкције од стране посредника у дијалогу”.

“Приштини се не може веровати, јер поруке које стижу оданде сведоче о непоправљивој политичкој некултури и немогућности да тамошње политичке структуре усвоје најосновнија правила цивилизованог понашања, која очигледно обавезују све осим њих”, написао је у саопштењу Марко Ђурић, истакавши да Србија неће пропустити прилику да разговара о било којој теми, “али питање је какав је смисао дијалога са неким кога не обавезује ни дата реч ни потпис”.

“Иако Хоти није тако осион у Бриселу, где је најчешће престрашен и мањи од маковог зрна, његове провокације не смеју остати без одговора Европске уније. Седам и по година Приштина одбија да омогући формирање Заједнице српских општина и то ће чинити и наредних седам и по година уколико јој неко не објасни на убедљив начин значење речи „обавеза“. Заједница српских општина је обавеза Приштине, и док год она не буде формирана са свим договореним надлежностима, немогуће ми је да замислим било какав суштински напредак у дијалогу”, закључио је Ђурић.

Подсећамо, 28. септембра је требало да се настави дијалог између Београда и приштине, али је отказан због, како је саопштено из ЕУ, корона вируса. Пре отказивања, из Приштине је поручено да се о заједници српских општина неће разговарати, док је Београд одговарао да се о ЗСО мора разговарати.

А.Ћ.