Пуцано на српску децу у Доњој Брњици

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Непознати нападач је из пиштоља пуцао на српску децу у селу Доња Брњица надомак Приштине, вечерас око 19:30. На сву срећу, нема повређених.

Као и свако вече, деца су се дружила у школском дворишту. А онда, изненада, у њих је уперен пиштољ.

„Међу децом се налазила и моја ћерка Катарина и она ме у 19:45 звала и рекла, тата ми смо нападнути, дођи по нас. Били су уплашени, срећом код наших кумова су се сакрили. Причали су да су их појурили и да су чули пуцањ“, прича узнемирен, са сузама у очима Синиша Витковић, тврдечи да ни сам није безбедан, а камоли његове три кћерке.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

На снимку сигурносних камера се јасно види како један од нападача вади пиштољ, затим га репетира, а онда почиње да шутира једну од девојчица. А да није у питању дечија игра, доказ је пронађена чаура од бојеве муниције.

Страх, узнемиреност, разочарање и бес, помешана су осећања мештана Доње Брњице.

„Није ово вечерас први пут. Ово се већ неколико пута дешава, да су нападана наша деца. Пре три ноћи се десио исто овакав случај, само на срећу није пуцано. И вечерас имамо срећу и вечерас имамо срећу, пуцано је, а хвала Богу све је прошло како треба. Могло је проћи још горе. Ми молимо и КФОР и полицију и УНМИК и наше представнике, да у што краћем року седну за сто, да причају јер ми одавде немамо где, неммао где и ми вечерас се одавде не померамо“, додаје Златко Миладиновић.

Полиција је на лице места дошла петнаестак минута после пуцњаве, а ту је био и командир полицијске станице којој припада Доња Брњица, међутим он није хтео пред новинаре. Окупљени мештани кажу да не верују да ће се починиоци открити.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Не надамо се ничему. Двадесет година живимо где живимо, људи се исељавају, ми овде живимо, нас колико нас је остало и боримо се да опстанемо на овом простору, а снимак ће да протимаче, као било је неко дете малолетно и заташкаће се као што се заташкало и Старо Грацко и све друго шта се десило до сада на Косову“, огорчено објашњава неповерење у полицију Младен Ђошић.

У Доњу Брњицу је дошао и председник општине Грачаница Срђан Поповић, који је обећао да ће се српски представници заложити да безбедност овог села буде побољшана.

„У наредном периоду сигурно ћемо тражити да се повећа број припадника полиције и да се повећа број припадника Кфора, који морају да патролирају, а пре свега морају да нађу починиоце који раде оваква дела, јер докле год немате резултата, докле год не нађете починиоца који је урадио овако нешто, они сматрају да слободно могу да чине таква дела. Таквим људима је место у завору, а не на слободи“, рекао је Поповић, нагласивши да нико не сме да дира и напада децу.

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

„Ми као представници Срба, увек ћемо бити уз свој народ и нећемо допустити да се овакве ствари дешавају. Сигурно ће сутра да буде заказан састанака мештана са представницима полиције и КФОР-а, мораће да се појачају патроле поготову у овим местима. Горак укус у устима је када чујете да је напад извршен на децу. Децу не смеју да дирају и то је нешто против чега ћемо се сви побунити и то они мора да схвате“, закључио је Поповић.

У Доњој Брњици живи још 460 Срба, припада општини Приштина и налази се у потпуном албанском окружењу. У селу нема уличног осветљења, а како смо сазнали од мештана, нема ни организованог превоза до Грачанице.

А.Ћ.