Изложба младих косовскометохијских вајара у Новом Саду

Дом културе „Грачаница“, Културни центар Новог Сада, Фондација „Симонида“ и Косовскометохијски одбор Матице организују изложбу младих вајара који живе и раде на Косову и Метохији, саопштава Дом културе из Грачанице. Изложба, под називом „Безимени“, одржаће се у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада (ул. Булевар М. Пупина 9, Нови Сад), од понедељка 05. октобра 2020. године. 

„Дом културе „Грачаница“ је у дужем периоду, на различите начине пратио њихов рад, идентификовао их и имао делимичан увид у стварање. Улазак у гето-атеље и излазак на светло ових радова, није само откривање безимених стваралаца, него и откриће једне сведене поетике облика која настоји да се конституише као посебан израз настао између различитих облика и феномена зла. Ова изложба први пут идентификује, представља и оквирно вреднује једну нову и непознату генерацију у оквиру савремене ликовне сцене Косова и Метохије. Овај скулпторски опус до сада није описиван, периодизован и евентуално вреднован и критички обрађиван“, пишу у предговору каталога Маја Тодић и Небојша Јевтић, селектори изложбе.

Публика у Новом Саду ће имати прилику да види радове девет уметника: Игора Чепкеновића (Липљан), Ђорђа Јоцића (Вучитрн), Ане Гашић (Осојане, Исток), Владимира Антића (Косовска Митровица), Славише Михајловића (Косовска Каменица), Бранислава Ристића (Штрпце), Ненада Милосављевића (Доња Гуштерица, Липљан), Милисава Шарца (Косово Поље) и Александре Станковић (Призрен). Сваки од њих заступљен је са по две скулптуре.

Због пандемије, отварању изложбе ће присуствовати само организатори. Аутори изложбе ће бити присутни у галерији 5. октобара 2020. године, у периоду од 18 до 20 часова.

Изложба се може погледати сваког радног дана до 16.10. 2020. године, у периоду од 10 до 20 часова. Отварање изложбе можете пратити на следећим линковима:

Мади вајари Косова и Метохије: БЕЗИМЕНИ

https://www.youtube.com/channel/UCfMLUkYu_mc5_y1WKwxg0GA

https://www.facebook.com/domkulturegracanica