Завршен пети међународни фестивал средњовековне музике „Медимус“

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

У порти манастира Светих Архангела, надомак Призрена, завшен је, пети по реду, међународни фестивал средњовековне музике, Медимус. Одушевљена публика, задовољни извођачи и организатори.

Из атријума цркве Светог Спаса у Призрену, због епидемиолошке ситуације, фестивал средњовековне музике Медимус, због већег простора, премештен је у порту манастира Светих Архангела, али је остао у Призрену, где је и настала српска средњовековна музика.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Ми смо као идеју, односно мотив за овај фестивал пронашли у томе, јер смо нашли податак да је први музичар забележен у српским средњовековним аналима, Драган Призренац, који је свирао на двору цара Душана и по друбровачким трговима. То нам је био мотив да њему у част покренемо причу међународног фестивала средњовековне музике“, рекао је за наш портал директор фестивала Бојан Бабић.

За косовскометохијске Србе, ово је била прилика за дружење са својим сународницима.

„Овај осећај је јединствен и не може се описати речима, а концерт у Призрену који је јединствен град у свету је нешто што се мора осетити“, каже Владимир Младеновић, који живи у Призрену.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

За професорку и новинарку из Ораховца, Оливеру Радић, фестивал „Медимус“ је више од музике

„Предиван осећај, посебно у овим условима и овим зидовима, овде у овој великој светињи и песма браће Теофиловића која се враћа назад. Она се враћа одакле је и отишла, враћа се Великој Хочи, Пећи, Призрену, овим метохихјским просторима и једноставно осећамо да одавде нема само одласка, него да има и повратка, а то је симболично и враћање овим просторима и нашег народа. Песмом се народ враћа“, наглашава Радићева.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Браћа Теофиловић, оркестар средњовековне музике Медимус, Хор и оркестар Призренске Богословије и драмска уметница Марија Бергам, у два дана подсећају на највредније што Срби на Косову и Метохији имају, на средњовековну културу.

„Могу да говорим и као уметник и као историчар, али говорићу као публика. Заиста је предивно осетити, поготову што се то ове године одржава у Архангелима, а не у самом Призрену, да овде на овим остацима једног средњовековног манастира, који пркоси времену, који пркоси свему овоме што нам се днас дешава, чујемо и ту песму и музику, која опет пркоси свему кроз векове“, истиче историчар и уметнички руководилац Националног ансамбла „Венац“, Милош Циле Митић. Митић додаје да је „уметничка дипломатија скоро па важнија од политичке и да је потребна, како би Срби сачували своју културну баштину на Косову и Метохији.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Током фестивала, у порти манастира Свети Архангале, биле су изложене и слике са ликовне колоније „Јесен у Призрену 2019“. Организатори петог Медимуса су Друштво пријатеља манастира Свети Архангели, Фондација Свети Архангели и Дом култура Грачаница, а покровитељ фестивала Министратсво културе и информисања Владе Републике Србије.

А.Ћ.