fbpx

Završen peti međunarodni festival srednjovekovne muzike „Medimus“

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


U porti manastira Svetih Arhangela, nadomak Prizrena, zavšen je, peti po redu, međunarodni festival srednjovekovne muzike, Medimus.

U porti manastira Svetih Arhangela, nadomak Prizrena, zavšen je, peti po redu, međunarodni festival srednjovekovne muzike, Medimus. Oduševljena publika, zadovoljni izvođači i organizatori.

Iz atrijuma crkve Svetog Spasa u Prizrenu, zbog epidemiološke situacije, festival srednjovekovne muzike Medimus, zbog većeg prostora, premešten je u portu manastira Svetih Arhangela, ali je ostao u Prizrenu, gde je i nastala srpska srednjovekovna muzika.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

„Mi smo kao ideju, odnosno motiv za ovaj festival pronašli u tome, jer smo našli podatak da je prvi muzičar zabeležen u srpskim srednjovekovnim analima, Dragan Prizrenac, koji je svirao na dvoru cara Dušana i po drubrovačkim trgovima. To nam je bio motiv da njemu u čast pokrenemo priču međunarodnog festivala srednjovekovne muzike“, rekao je za naš portal direktor festivala Bojan Babić.

Za kosovskometohijske Srbe, ovo je bila prilika za druženje sa svojim sunarodnicima.

„Ovaj osećaj je jedinstven i ne može se opisati rečima, a koncert u Prizrenu koji je jedinstven grad u svetu je nešto što se mora osetiti“, kaže Vladimir Mladenović, koji živi u Prizrenu.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Za profesorku i novinarku iz Orahovca, Oliveru Radić, festival „Medimus“ je više od muzike

„Predivan osećaj, posebno u ovim uslovima i ovim zidovima, ovde u ovoj velikoj svetinji i pesma braće Teofilovića koja se vraća nazad. Ona se vraća odakle je i otišla, vraća se Velikoj Hoči, Peći, Prizrenu, ovim metohihjskim prostorima i jednostavno osećamo da odavde nema samo odlaska, nego da ima i povratka, a to je simbolično i vraćanje ovim prostorima i našeg naroda. Pesmom se narod vraća“, naglašava Radićeva.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Braća Teofilović, orkestar srednjovekovne muzike Medimus, Hor i orkestar Prizrenske Bogoslovije i dramska umetnica Marija Bergam, u dva dana podsećaju na najvrednije što Srbi na Kosovu i Metohiji imaju, na srednjovekovnu kulturu.

„Mogu da govorim i kao umetnik i kao istoričar, ali govoriću kao publika. Zaista je predivno osetiti, pogotovu što se to ove godine održava u Arhangelima, a ne u samom Prizrenu, da ovde na ovim ostacima jednog srednjovekovnog manastira, koji prkosi vremenu, koji prkosi svemu ovome što nam se dnas dešava, čujemo i tu pesmu i muziku, koja opet prkosi svemu kroz vekove“, ističe istoričar i umetnički rukovodilac Nacionalnog ansambla „Venac“, Miloš Cile Mitić. Mitić dodaje da je „umetnička diplomatija skoro pa važnija od političke i da je potrebna, kako bi Srbi sačuvali svoju kulturnu baštinu na Kosovu i Metohiji.

foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

Tokom festivala, u porti manastira Sveti Arhangale, bile su izložene i slike sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu 2019“. Organizatori petog Medimusa su Društvo prijatelja manastira Sveti Arhangeli, Fondacija Sveti Arhangeli i Dom kultura Gračanica, a pokrovitelj festivala Ministratsvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

A.Ć.
%d bloggers like this: