Таблице множења проблема

Поводом најава да се убудуће неће моћи користити „КС“ таблице приликом регистрације возила, реаговале су организације цивилног друштва окупљене око платформе „Емпирика“. Саопштење преносимо у целости.

У складу са Договором о финализацији спровођења Споразума о слободи кретања из 2011. године усклађеном између Приштине и Београда, у Бриселу 14. септембра 2016. године, Косово се обавезало на продужење важења „КС“ регистарских таблица на период од пет година након потписивања. Исти обавезује преговарачке стране да ово питање поново разматрају уз посредовање Европске уније, што ће рећи након 14. септембра 2021. године.

Упркос јасно дефинисаним обавезама које произилазе из договора, Министарство унутрашњих послова Косова средином септембра је саопштило да су:

„Сви власници возила која поседују КС таблице, приликом продужења регистрације возила, у обавези да КС таблице замене РКС таблицама, према процедури за продужење регистрације возила и на основу одлуке Бр. 012/2020 од 10.01.2020 за одређивање тарифа“.

Овим поступком су директно прекршене преузете обавезе и угрожено право возача на одабир или продужетак таблица са ознаком „КС“. Као заједници којој је поседовање регистарских КС таблица кључно, косовским Србима је овим чином отежано право на слободу кретања, нарочито због веза са централном Србијом. Из истог или сличног разлога, косовским Албанцима и осталим заједницама биће отежано кретање са Косова у Србију и обрнуто.

Ова одлука је проблематична јер је спроведена уз одсуство консултације са широм и стручном јавношћу, те су власници КС таблица остављени пред свршен чин. Штавише, недостатак правовремене реакције од стране посредника, односно Брисела, као и пасивност Београда поводом ове једностране реакције, допринели су да овај проблем остане без епилога, а који би ишао крајњим корисницима (возачима) у прилог.

У светлу обнове и наставка преговора између Приштине и Београда, од кључне је важности да се већ договорени принципи доследно поштују од обеју страна. У пракси би то значило да би Министарство унутрашњих послова требало да повуче горепоменуту одлуку, те промену постојећег аранжмана усклади са Бриселом и Београдом, како то налаже слово самог договора. Власници превозних средстава који поседују КС таблице непосредно су дискриминисани одлуком Министарства, те не поседују механизме и/или права на жалбу.

Чланови Емпирике овом приликом апелују на:

  • Министарство унутрашњих послова Косова да повуче одлуку о обавези замене таблица, све до завршетка периода важења договора из Брисела (14. септембар 2021. године);
  • Европску унију да у улози контролора имплементације договорених споразума посредује приликом промене одлуке о обавези замене таблица;
  • Европску унију да припреми агенду и услове састанка између Приштине и Београда како би се током следеће године две стране договориле о природи и садржају наставка/промене аранжмана са КС таблицама;
  • Београд да јавно реагује на кршење договора из Брисела и активније се укључи у постизање компромисног решења, које би задовољило садашње (/будуће) власнике КС таблица.

Чланице Емпирике: Актив, Центар за заступање демократске културе – АЦДЦ, Центар за права мањинских заједница, ЕМЕГ, Форум за развој и мултиетничку сарадњу – ФДМЦ, Грачаница Онлине, Хумани центар Митровица, Комуникација за развој друштва – ЦСД, Медија Центар, Неw Пресс, Радио Контакт плус, РТВ Ким, РТВ Мир, Синергија