У српским срединама на Косову осам новооболелих и пет излечених од COVIDA-19

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Од 34 тестирана узорка, у српским срединама је регистровано још осам особа инфицираних корона вирусом, а пет лица је излечено, саопштио је Кризни штаб Коосвске Митровице.

Две новооболеле особе су из Звечана, а по једна из Косовске Митровице, Штрпца, Грачанице, Кос. Каменице и Гњилана. Две излечене особе су из Кос, Каменице, а по једна из Звачена, Штрпца и Гњилана. Од почетка епидемије, у српским срединама на Косову је тестирано 5.392 узорка, регистровано је 1.027 оболелих, од којих је 38 лица преминуло.

Од 2. октобра је почело и електронско заказивање ПЦР тестирања на лични захтев, а Завод за јавно здравље Косовска Митровица врши тестирање понедељком и четвртком, у периоду од 9 до 11 сати, јавља Контакт плус радио.

Епидемиолог Завода за јавно здравље у Косовској Митровици, др Александар Антонијевић, рекао је да грађани већ подносе захтев за комерцијално тестирање преко портала еУправа и да је процедура једноставна, али и да грађани то могу да ураде преко броја телефона: 011/362-0000 сваким радним даном од 8 до 20 часова.

ПЦР тестирање на лични захтев се заказује и плаћа, док је за остале бесплатно, односно за оне који иду у терцијарне установе, затим када је у питању хоспитализација, индикација, као и за студенте који студирају у иностранству, рекао је Антонијевић за Контакт плус радио.

Цена ПЦР тестирања за грађане Републике Србије и са боравком у Србији износи 6.000 динара, док за страна лица без боравка (туристи) изоси 14.110 динара, преноси портал Коссев.

А.Ћ.
Извор: Контакт плус радио, Коссев