Оливер Вархељи: Надам се да ће се дијалог између Београда и Приштине

Комесар за проширење Европске уније Оливер Вархељи, посетио је данас Косово, где је разговарао са косовским званичницима. Вархељи је рекао да је сврха његове посете, да обавести саговорнике у Приштини да ће Европска унија уложити у Западни Балкан 28 милијарди евра, од чега ће грантови износити девет милијарди евра. Косовски премијер Авдулах Хоти, зхваливши се Вархељу на, како је рекао, лепим вестима, набројао је неке од пројеката које ће финансирати Европска унија, а то је гасовод између Косова и Северне Македоније, као и ауто пут и железничка пруга од Приштине до Мердара.

Говорећи о визној либерализацији за грађане Косова, европски комесар је нагласио да је Косово испунило све услове, али да је потребно убедити све чланице ЕУ да гласају за одлуку да косовски грађани не буду једини на Западном Балкану који не могу да путују без виза. Такође, потребно је, како је рекао непрекидно радити на смањењу корупције и организованог криминала, као и захтева за азил грађана.

Што се тиче дијалога између Београда и Приштине, Вархељи није желео да конкретно одговори да ли је дијалог и обавезујући споразум, како говоре у приштини, услов за даљи напредак Косова и србије у европски интеграцијама.

„Као што знате, ја нисам учесник у том дијалогу и тешко могу да вам дам информације о томе. То је господин Лајчак, он је специјални представник господина Бореља који ради на томе. Не желим да се о томе изјашњавам јер је Лајчак о томе причао са премијером Хотијем и председником Вучићем. Видим да има напретка и да постоји ангажовање и видим да преговори нису лаки и они би требало да наставе да раде на томе, али постепено. Сада је тренутак када је дијалог почео да се развија. Господин Лајчак је много уложио у њега, такође и амерички партнери имају интерес у овом процесу. У последње време, ми смо неколико елемената из Вашингтонског споразума укључили и у наш економски план и у будуће инвестиције. Значи, имате ту неку конвергентност и надам се да ћемо доћи до краја у скорој будућности. Ја сам овде само да пружим услуге своје канцеларије и све што је у мојој области рада“, рекао је Вархељи.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Косовски премијер Авдулах Хоти је поновио да ће се дијалог завршити споразумом, не прецизирајући рок, као што је то чинио раније.

„Ја сам задовољан због стварања стварно једне добре атмосфере у овом процесу дијалога. Са задовољством могу да кажем да смо остварили напредак од јула, када смо почели овај процес. Важно је да се каже да постоји друштвени консензус за процес дијалога и ова влада је посвећена овом процесу. Наравно да постоје тешке теме и тешка питања и треба пронаћи начин како да их превазиђемо, до постизања крајњег споразума“, рекао је Хоти.

Оливер Вархељи је говорио и пред посланицима Скупштине Косова, углавном о извештају о напретку Косова ка европским интеграцијама. Председница скупштине Вјоса Османи се захвалила Вархељу на посети, нагласила да на Косову живе стари Европљани којима је сада потребна визна либерализација. Османијева није пропустила да истакне и став о наставку дијалога између Београда и Приштине.

“Овај парламент и грађани Косова јасно су ставили до знања да у дијалогу не прихватају промену граница, нити дефункционализацију наше државе кроз идеје као што је стварање нове Републике Српске у нашем региону”, рекла је председница скупштине, подсетивши Ворхеља да се налази на месту где су, како је рекла, корени раноевропске цивилизације.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи се није састао са косовским председником Хашимом Тачијем, а на питање новинара “зашто”, кратко је одговорио да му то није у агенди.

После посете Приштини, Вархељи је отпутовао за Београд.

А.Ћ.