Лајчак у Приштини; Авдулах Хоти: Не радим под претњом

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине, Мирослав Лајчак, стигао је вечерас у Приштину, где се прво састао са косовским премијером Авдулахом Хотијем и председницом Скупштине Вјосом Османи. Лајчак се после састанака није обраћао медијима, док је Авдулах Хоти на конференцији за медије поновио да Приштина није страна која блокира дијалог и да је питање Заједнице српских општина завршено 2013. и 2015. године, али да је то обавеза Владе Косова коју ће испунити на основу косовских закона. Хоти је прокоментарисао и најаву Српске листе да ће напустити косовске институције уколико се ЗСО не формира.

“Ово није влада која функционише на основу било чијих претњи. Ја не радим под претњом. Имамо коалиционе споразуме са другим партијама, укључујући и Српску листу. Све време се трудим да се ти споразуми поштују. Понављам, ми разговарамо о коначном споразуму. То је начело које смо договорили са нашим партнерима. Нема никаквих појединачних договора док се не закључи споразум о обостраном признавању. Тек онда ћемо почети са спровођењем свих обавеза, преузетих на основу споразума”, рекао је Хоти.

Пре доласка Мирослава Лајчака у Приштину, из Владе Косова су поручили да о формирању Заједнице српских општина неће да преговарају, као ни о једном другом споразуму који је раније потписан и одобрен у косовској скупштини.

Сличан став је, после састанка са Лајчаком, у саопштењу за медије поновила и председница скупштине Вјоса Османи, нагласивши да се ЗСО мора формирати на основу одлуке Уставног суда Косова и да се не сме допустити стварање Републике Српске на Косову, односно формирање нефункционалне државе као што је БиХ.

Мирослав Лајчак ће се сутра састати и са косовским председником Хашимом Тачијем, као и са представницима опозиционих и странака позиције.

А.Ћ.