Х. Тачи: Време је да ЕУ на сто стави споразум о узајмном признању

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Ни после састанка са косовским председником Хашимом Тачијем, Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине није давао изјаве за медије. Медијима се обратио само Хашим Тачи, нагласивши да види бољу координацију између Вашингтона и Брисела и да је сада потребно јединство како би се, како је рекао, постигао споразум о узајамном признању.

„Могу да закључим да је састанак генерално био коректан и конструктиван, да је био отворен и пријатељски разговор у правцу проналажења могућности за постизање коначног споразума између Косова и Србије, што би значило узајамно признање две независне државе, а што би дало могућност да се Косово придружи УН. И даље чврсто верујем да је будућност Косова улазак у НАТО-а и ЕУ. Такође, чврсто верујем да је дошло време да ЕУ стави на сто споразум о узајамном признавању и да се настави са техничким дијалогом“, рекао је Хашим Тачи.

Сличне поруке су јуче послали и косовски премијер Авдулах Хоти и председница Скупштине Вјоса Османи. Лајчак ће се у току дана састати са представницима политичких партија, као и са представницима цивилног друштва.

А.Ћ.