Мирослав Лајчак: Ако желимо нешто да добијемо, морамо нешто да дамо

Мирослав Лајчак, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Последњег дана своје посете Приштини, пре одласка у Београд, Мирослав Лајчак је на конференцији за медије углавном говорио о формирању Заједнице српских општина, што је и главни разлог тренутног прекида дијалога између Београда и Приштине. Лајчак је нагласио да ће ЗСО бити формирана, али после постизања свеобухватног споразума.

После чак 25 састанака са приштинским званичницима, супротно тврдњама албанских представника косовских институција, Мирослав Лајчак тврди да ће Заједница српских општина бити формирана.

Ова тема је на Косову пропраћена емотивно и разумем њену осетљивост, али дозволите да будем јасан да ЕУ нема интерес да дестабилизује Косово нити да направи Косово нефункционалним. У исто време, Косово се обавезало договором из 2013. и 2015. и мора да покаже конзистентност и да поштује своје обавезе”, рекао је Лајчак.

Заједница ће бити формирана након свеобухватног споразума који ће донети нормализацију односа. Специјални представник Европске уније није објаснио шта ће садржати свеобухватни споразум нити шта значи нормализација.

“Није на мени да дефинишем шта је нормализација. На Косову и Србији је да то дефинишу, а мој посао је да олакшам процес. Не треба ја да кажем шта је то. Али, ако не постоји воља за постизање споразума, неће га ни бити. Такође, без Заједнице неће бити споразума”, истакао је Мирослав Лајчак.

Саговорници у Приштини су, како сам Лајчак каже, показали посвећеност дијалогу и испуњењу својих обавеза, па зато Српска листа нема разлога да напушта косовске институције:

Ми желимо да спроведемо оно што је обећано. Кључни рпинцип је спровођење свега потписаног. Формирање заједнице ће бити укључено у свеобухватни споразум, а компромис је добро познат принцип у било ком преговарању. Ако желимо нешто да добијемо, морамо и да дамо.”

Шта ће добити Београд, а шта Приштина, а шта обе стране треба да дају, сазнаће се у наставку дијалога, који по Лајчаковим речима следи врло брзо.

После Приштине, Лајчак је отпутовао у Београд, где ће се, како је сам рекао, састати са српским председником Александром Вучићем. Претходно је обишао прелаз Мердаре, где су објекти изграђени средствима Европске уније.

А.Ћ.