Хоти: Вратићемо реципроциетет ако не буде признања, Петковић: Неопходна спремност на компромис

Авдулах Хоти, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

На данашњој седници Скупштине Косова, косовски премијер је поновио да се о Заједници српских општина неће разговарати, да она никада неће имати извршна овлашћења, али и да ће, у случају непризнавања Косова од стране Србије, Приштина вратити реципрочне мере. Са друге стране, из Канцеларије за КиМ је поручено да се оваквим изјавама Београд не може натерати на уступке и да је за договор потребан обострани компромис.

„Укинули смо реципрочну таксу да би почео дијалог, али не онај дијалог из 2011., већ да би ушли у дијалог за узајамно признање и међународни споразум. Нема техничког дијалога и нема парцијалног споразума који ћемо потписати и донети овде у скупштину, као што су били они о фусноти и таблицама. Ово је дијалог о финалном споразуму са узајамним признањем, тако да, или ћемо донети такав споразум или ћемо констатовати да не можемо да постигнемо споразум и онда ћемо се вратити на реципрочне мере“, рекао је Хоти.

На Хотијеву изјаву је реаговао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, поручивши да Хоти не би требало да мисли да ће претњама „приморати Београд на уступке и нека не живи у илузији да се његових претњи ико плаши“.

„Дијалог Београда и Приштине, подсетићу, може уродити плодом и донети конкретна решења само уз постојање обостране спремности на компромис. Претња поновним увођењем антицивилизацијских такси на робу из централне Србије и другим агресивним актима за које Приштина користи еуфемизам „реципроцитет“, јесте у суштој супротности са духом који нам је потребан у дијалогу, као и покушај ударца договорима из Вашингтона о економској нормализацији, будући да концепт мини-шенгена подразумева договорена правила, а не једностране потезе. Београд ће наставити да доследно оставља простор за постизање договора који ће свим грађанима на Косову и Метохији створити услове за бољи и сигурнији живот, али ту врсту воље и озбиљности коначно морају да покажу и албански политички представници у Приштини. Својим екстремистичким ставовима Хоти може нанети штету само себи, али и сопственим суграђанима и стабилности региона, што ми најмање желимо. Очекујем да међународна заједнице оштро укори Приштину због најновије серије провокација и језика претњи и мржње којима се поткопава дијалог“, каже се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ.

А.Ћ.