Песнички сусрети посвећени Лазару Вучковићу завршени: За песнике нема препрека, има само препона

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

На Косову и Метохији су завршени 51. песнички сусрети у част трагично страдалог српског песника са Косова и Метохије, Лазара Вучковића. Лауреат је црногорски песник Новица Ђурић, коме је награду доделила главна уредница часописа “Стремљење” у издању Установе за новинску издавачку делатност “Панорама-Јединство”, Рада Комазец.

Песници из Србије, Црне Горе и Републике Српске надахнуто су казивали своје стихове у Дому културе у Грачаници и у дрворишту школе у Бабином Мосту. Добитник награде Лазар Вучковић, црногорски песник Новица Ђурић, који је и председник Удружења књижевника Црне Горе, посебно је био надахнут.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

“Овде се потврдило да нисам узалуд радио, да то што сам радио, нешто и вреди. Певајући о Косову, певајући о нашим светињама, уствари сам призивао све оно што су можда хтели да напишу писци који су прерано изгубили живот, попут генијалног песника Лазара и уверен сам да је ово тренутак који ми је донео много немира. Радујем се овом признању, јер је оно додељено од мога народа, јер ми смо Његошев народ и Његош је знао шта је то косовски завет, шта је то велика косовска мисао. Ја мален да говорим о њему и о косовском завету, али ето као неки мали мрав и ја приносим малу сламчицу на тај велики божји косовски мравињак”, рекао је Ђурић.

По казивањима и стиховима песника, ниједна политика не може да из срца песника истргне било који део српске земље.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

“Ја мислим да нас ништа не раздваја, ни меридијани, ни државне границе и да смо толико духовно повезани, да смо једни те исти. Богу хвала и Бог ме наградио тиме да се овде појавим међу нашом браћом Србима. Ово је простор који духовно делимо, и ми из Црне Горе и ви одавде. Ми смо једни људи, једна душа”, мишљење је Драгана Копривице који је и потпредседник Удружења књижевника Црне Горе.

Организатори из Установе за новинско-издавачку делатност обећавају да ће наставити неговање културе, писма и језика на косовскометохијским просторима.

“Ови су сусерети сами по себи значајни по томе што су одржани у оваквим условима, што још једном показује виталност нашег народа и наших стваралаца на овим просторима. Радили су и радиће увек песници за њих нема претанка, нема застоја, нема сметњи, нема препрека, има само препона и то је навиталнији део нашег народа”, каже директор ове установе Светозар Влаховић.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

После цитата великог Његоша, лауреат овогодишњих песничких сусрета опомиње стиховима великог Његоша:

“Село моје сном мртвијем спава,
Суза моја нема родитеља,
Нада мном је небо затворено…”
Али, песник се ипак нада: “Ја верујем да ће се разведрити, једнако над Гором Црном и над светим Косовом”.

Српски песник Лазара Вучковић, први послератни српски песник са Косова и Метохије, утопио се у Охридском језеру заједно са црногорским песником Блажом Шћепановићем, 1966. године, када се чамац у коме је био још и Оскар Давичо преврнуо. Од 1969., на Косову и Метохији се одржавају песнички сусрети у част Лазара Вучковића, а од 1970. Установа за новинско издавачку делатност Панорама – Јединство, додељује награду која носи име Лазара Вучковића. У Дому културе у Грачаници, песнички сусрети су одржани 51. пут, у знатно скромнијим условима и без присуства публике због епидемилошке ситуације. Караван песника је своје стихове казивао само у Грачаници и у Бабином Мосту код Обилића.


Анђелка Ћуп