Обележена годишњица УН-а у Грачаници

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Симболично, садњом дрвећа испред хале спортова између Лапљег Села и Ливађа, обележен је Дан Уједињених нација у општини Грачаница. Сто садница различитих биљака, УН агенције на Косову су поклониле општини Грачаница.

Координаторка за развој Уједињених нација на Косову Урлике Рикардсон, истакла је да се ова годишњица УН-а обележава у време највеће светске кризе после Другог светског рата.

„Једини начин да ову кризу превазиђемо, јесте јачање међусобне сарадње и солидарности посебно на међународном плану, јер у овој ситуацији само заједно, и једино солидарношћу и заједништвом можемо превазићи кризу. Не можемо наставити живот са досадашњим потрошачким навикама. Неједнакост је у порасту и сведоци смо реакције „мајке природе“ као казна за наше лоше навике. Зато су ове саднице симбол живота и сарадње, зато их негујте и чувајте. Моја главна порука поводом 75 година УН-а јесте, јачајмо солидарност и међусобну сарадњу“, поручила је Рикардсон.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Шефица Међународне организације за миграције (ИОМ), Ана Ростоцка је истакла да би миграције требало да буду избор, а не неопходност и да Биљке могу да буду пример људима како да заједно опстају, док је шеф Високог комесаријата за избеглице УНХЦР-а, Ерол Артуц, рекао да садња само једног стабла представља симболику, али и опомену да се морамо вратити природи од које смо се удаљили.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић честитао је овом приликом Уједињеним нацијама седамдесетпетогодишњицу постојања, наводећи да су сви циљеви одрживог развоја за општину Грачаница изузетно значајни и да ће се наставити са њиховим спровођењем.

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

„Искорењивање сиромаштва, мир, правда, једнакост, владавина права, равноправност полова, здрава животна средина, здравље и добробит, смањење нејаднакости и остали циљеви Агенде 2030., за нас представљају задатак који морамо да испунимо. Испуњење ових важних циљева ће за нас бити одраз у огледалу који ћемо будућим нараштајима оставити у наслеђе, оно што они заслужују. Желео бих још једном да се захвалим представницима агенција Уједињених нација који су нас почаствовали овом посетом и заједничком идејом, чијом реализацијом стварамо здравију животну средину за све наше грађане“, казао је Поповић, нагласивши да га посебно радује чињеница да агенције УН-а данас обележавају баш у Грачаници 75 година Уједињених нација.

Обележавању дана УН-а, симболичном садњом биљака у општини Грачаница, присуствовали су и шеф Руске канцеларије у Приштини Андреј Лисов, шеф Канцеларије УНИЦЕФ-а на Косову Мурат Сахин, представница УНДП-а Ваљбона Богујевци, представник одсека за сигурност и безбедност УН-а на Косову Артан Спахиу, руководилац канцеларије УНФПА Висаре Мујко Нимани као и представници ЕУЛЕКС-а и Амбасаде Уједињеног Краљевства.

А.Ћ.