Petar Petković: Autonomne pokrajine ne mogu biti deo UN-a

Povodom izjave kosovskog predsednika hašima Tačija da je vreme da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija,

Povodom izjave kosovskog predsednika hašima Tačija da je vreme da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je saopštenjem naglasio da je Republika Srbija „punopravna članica Ujedinjenih nacija, uključujući Kosovo i Metohiju kao njenu autonomnu pokrajinu, i nikako drugačije“ i da, kako je rekao, autonomne pokrajine ne mogu biti članice UN, i da je „to realnost sa kojom treba da se suoči i Hašim Tači i svi ostali u Prištini koji misle da je moguće državnost dobiti na poklon“.

„I ovom prilikom podsećam da veći deo čovečanstva ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost naše južne pokrajine i želje Hašima Tačija u toj stvari ne igraju nikakvu ulogu. Uostalom, Priština je doslednim ignorisanjem UNMIK-a i njegove uloge u očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji na delu pokazala da prezire međunarodni poredak utemeljen na sistemu Ujedinjenih nacija, tako da Tačijeve želje, osim što su u sferi fantastike, jesu takođe licemerne i neiskrene. A ako je baš naprasno počeo da ceni UN, neka se zamisli nad izveštajem generalnog sekretara UN Antonija Gutereša u kojem se govori o opstrukciji specijalnog suda za ratne zločine UČK od strane Tačija. Srbija je spremna da političkim predstavnicima Albanaca sa Kosova i Metohije, kad god odlutaju predaleko u svojim maštanjima, pomogne u suočavanju sa realnošću, kao što je to činila i do sada. Za Srbiju je Dan UN, koji se obeležava u znak sećanja na donošenje Povelje svetske organizacije, svečani dan, jer to je mesto gde naša zemlja čvrsto, na temeljima međunarodnog prava, brani svoje državne i nacionalne interese na Kosovu i Metohiji“, napisao je u svom saopštenju direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Danas je kosovski predsednik Hašim Tači na svom tviter nalogu napisao:

„Uloga UN u izgradnji mira i stabilnosti u svetu i dalje ostaje važna. Danas, kada se čovečanstvo suočava sa novim izazovima, presudno je da ostanemo jedinstveni u očuvanju sigurne budućnosti naših zemalja. Vreme je sada, da Kosovo postane član UN!“

A.M.