Далибор Јевтић: Повратак и интеграција не сме бити резултат политичке воље

Далибор Јевтић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Далибор Јевтић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, подносећи извештај Комисији за права и интересе заједница и повратак,

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић, подносећи извештај Комисији за права и интересе заједница и повратак, рекао је да повратак и и интеграција заједница, као и поштовање њихових права не сме бити резултат политичке воље већ владавине права.

На састанку комисије се расправљало економској подршци невећинским заједницама, заступљености невећинских заједница у Министарству за заједнице и повратак и другим јавним институцијама, затварању колективних центара, узурпираној имовини и имовинским правима повратника и расељених, интеграцији Рома, Ашкалија и Египћана и подршци њиховом образовању, као и о помоћи угроженима у току пандемије Ковид-19, каже се у саопштењу Информативне службе Министарства за заједнице и повратак.

Министар Јевтић је чланове комисије упознао са проблемима у процесу повратка расељених, рекавши да лично није задовољан процентом повратка. „Повратак и интеграција расељених, решавање безбедносних проблема и имовинско-правних спорова, покретање судских поступака су међусобно повезана питања и зато је то питање свих институција, а не само Министарства за заједнице и повратак. Пресудан фактор у том смислу никако не сме бити политичка воља већ владавина права“, истакао је министар Јевтић.

Од постигнутих резултата у овој години, министар Јевтић је истакао успешан почетак изградње 91 куће и настојање министарства да до краја године буде завршена 101 кућа за повратнике и расељене, завршетак пет зграда у општини Штрпце у којима до краја године треба да се уселе становници пет коликтивних центара из ове општине, реновирање колективног центра „Берген“ у општини Грачаница, опремање намештајем и белом техником 65 новоизграђених кућа за повратнике, додела 100 грантова за покретање бизниса и стварање прихода у невећинским заједницама, обезбеђење привременог смештаја за 51 породицу Рома, Ашкалија и Египћана – повратника из Северне Македоније и Црне Горе, уручење зимнице, прехрамбених и хигијенских пакета за 872 одабране угрожене породице у сарадњи са општинским властима у најтежим моментима пандемије корона вируса на Косову. Напоменуо је и успешну реализацију пројеката за заједнице у пет општина, додајући да не би било могуће остварити ове резултате без свесрдне подршке међународних партнера, а пре свега Канцеларије Европске уније на Косову.

„Чланови комисије су били једногласни у позитивној оцени рада Министарства за заједнице и повратак и министра Јевтића, истакавши чињеницу да је доста постигнуто у ванредним околностима које су узроковане пандемијом корона вируса и смањењем буџета министарства за 2020.годину за готово 50% у односу на претходну годину. Поједини посланици су такође истакли да је недопустиво да 20.година након сукоба на Косову имамо колективне центре у којима живе расељена лица са Косова и да ће лично заговарати идеју о повећању буџета овог министарства и затварање свих колективних центара на Косову“, каже се у саопштењу.

Министар Јевтић је истакао потребу израде Закона о повратку расељених којим би могла бити решена сва постојећа спорна питања у погледу одрживог повратка, интеграције, стабилизације и развоја свих заједница и у том смислу затражио већу подршку свих релевантних институција и партнера, укључујући и Скупштину Косова.