Данас се обележевају празници посвећени Светом Луки и Светом Петру Цетињском

Данас Српска православна црква и њени верници обележавају празнике посвећене Светом апостолу и јеванђелисти Луки и Светом Петру Цетињском, представницима две различите епохе.

По рођењу Грк, Јеванђелиста Лука, био је лекар и веома талентован за сликарство, насликао је три иконе Богородице са Христом, на основу којих су настале све касније иконе Богородице. Верује се да је Свети Лука познавао Богородицу и да су његове иконе најсличније лику Мајке Божје, па га СПЦ сматра оснивачем хришћанског иконописа. Такође, Свети Лука је написао треће Јеванђеља Новог Завета.

Како је написао владика Николај Велимировић, Свети Лука се упокојио око 60. године, када „злобни идолопоклоници ударише на муке, Христа ради, и обесише га о маслину у граду Тиви“.

Празник Светог Петра Цетињског (Петар Први Петровић Његош), који се сматра утемељивачем модерне државе Црне Горе, СПЦ слави као заветни празник и он је у календару обележен црвеним словом.

Према запису владике Николаја, овај светитељ је „Цео свој живот витешки (Свети Петар Цетињски) је посветио своме народу“, записао је владика Николај Велимировић, мирећи завађена племена и бранећи земљу од непријатеља.