Захир Танин: Подршка учешћу жена у мировним и преговарачким процесима

Захир Танин, Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Поводом 20. годишњице Резолуције 1325 (2000) Савета безбедности Уједињених нација о женама, миру и безбедности, Специјални представник Генералног секретара УН (СПГС) и шеф УНМИК-а, Захир Танин, поново потврђује посвећеност УНМИК-а наставку подршке за унапређење пуног и значајног учешћа жена у мировним и преговарачким процесима, саопштено је из Канцеларије СПГС.

“Жене широм света и даље су, иако погођене сукобима, непропорционално укључене или искључене из процеса одлучивања на више нивоа. Уколико желимо да остваримо праведна, инклузивна и мирна друштва, приоритети жена морају бити у средишту мировних и преговарачких процеса“, истакао је СПГС Танин.

Пре двадесет година, Савет безбедности Уједињених нација се ујединио, вођен општим начелом да је значајно учешће жена у доношењу одлука нераскидиво повезано са дугорочним миром и помирењем. У вези са текућим преговорима под окриљем ЕУ између Београда и Приштине, СПГС Танин је позвао обе стране да се обавежу на конкретне и одлучне мере како би било обезбеђено значајно учешће жена на свим нивоима дијалога.

“Одрживи мир и безбедност могу бити остварени само када сви чланови друштва имају једнаке могућности, заштиту, приступ ресурсима и услугама, и учешће у процесима доношења одлука,” навео је СПГС Танин.