fbpx

Zahir Tanin: Podrška učešću žena u mirovnim i pregovaračkim procesima

Захир Танин, Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Захир Танин, Фото А. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Povodom 20. godišnjice Rezolucije 1325 (2000) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o ženama, miru i bezbednosti,

Povodom 20. godišnjice Rezolucije 1325 (2000) Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o ženama, miru i bezbednosti, Specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN (SPGS) i šef UNMIK-a, Zahir Tanin, ponovo potvrđuje posvećenost UNMIK-a nastavku podrške za unapređenje punog i značajnog učešća žena u mirovnim i pregovaračkim procesima, saopšteno je iz Kancelarije SPGS.

“Žene širom sveta i dalje su, iako pogođene sukobima, neproporcionalno uključene ili isključene iz procesa odlučivanja na više nivoa. Ukoliko želimo da ostvarimo pravedna, inkluzivna i mirna društva, prioriteti žena moraju biti u središtu mirovnih i pregovaračkih procesa“, istakao je SPGS Tanin.

Pre dvadeset godina, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija se ujedinio, vođen opštim načelom da je značajno učešće žena u donošenju odluka neraskidivo povezano sa dugoročnim mirom i pomirenjem. U vezi sa tekućim pregovorima pod okriljem EU između Beograda i Prištine, SPGS Tanin je pozvao obe strane da se obavežu na konkretne i odlučne mere kako bi bilo obezbeđeno značajno učešće žena na svim nivoima dijaloga.

“Održivi mir i bezbednost mogu biti ostvareni samo kada svi članovi društva imaju jednake mogućnosti, zaštitu, pristup resursima i uslugama, i učešće u procesima donošenja odluka,” naveo je SPGS Tanin.

%d bloggers like this: