Подигнута нова – трећа оптужница у случају убиства Оливера Ивановића

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Специјално тужилаштво у Приштини подигло је нову оптужницу против осумњичених за помагање у извршењу убиства Оливера Ивановића, потврдили су адвокати одбране за КоССев.

Апелациони суд у Приштини донео је одлуку још 25. септембра да предмет убиства Оливера Ивановића врати на почетак, на основу жалби одбране оптужених.

Оптужница је враћена Специјалном тужилаштву на уређење – „односно треба да се утврди време, место и начин извршења кривичног дела и потврди да ли има основање сумње да су лица којима се стављају на терет кривична дела заиста то и учинила“, потврдила је тада адвокатица оптужене Силване Арсовић, Јована Филиповић.

Међутим, како су данас изавили за КоССев адвокати Фарук Кореница и Махмут Хаљими, Специјално тужилаштво подигло је нову оптужницу.

Фарук Кореница, адвокат оптуженог Недељка Спасојевића, каже да за сада није имао увид у нову оптужницу али и да је добио информацију да је она подигнута, те да ће му бити достављена данас касније.

Тврди да је разочаран косовским правосуђем због тога што је ово трећа подигнута оптужница за један случај – „што је преседан“.

„Ја 50 година радим овај посао али никада се овако нешто није догодило“

Иако није имао увид у оптужницу сматра да тужалац није успео да отклони недостатке на које је указао Апелациони суд.

„На основу списа којима ја располажем, ја сам апсолутно сигуран да тужилац није у стању да одреди било шта ближе како је наредио Апелациони суд. Али морамо да чекамо да добијем примерак да видимо да ли је то онако како ја кажем или је у питању нешто ново што ми до сада нисмо знали“, додао је Кореница.

Адвокат оптуженог Марка Рошића, Махмут Хаљими, такође је за коССев потврдио да је подинута нова оптужница, али и да му за сада није још увек достављена.

Како је адвокатица Силване Арсовић, Јована Филиповић, изјавила након одлуке Апелационог суда о враћању оптужнице, према образложењу овог суда, оптужница је контрадикторна и није у складу са постојећим доказима, те није могуће поступити по оптужници с обзиром на правну квалификацију кривичног дела организовани криминал, тешко убиство, помагање у извршењу кривичног дела тешког убиства.

„С обзиром на то да једно дело искључује друго те да није могуће да се поступа по оваквој оптужници, њу је потребно уредити, а на то смо ми указивали у току досадашњег поступка“, додала је тада адвокатица Силване Арсовић.

Међутим, Јована Филиповић данас за КоССев наводи оно на шта су указале и друге колеге браниоци, саговорници КоССева, а то је да оптужница није измењена.

„Чула сам се са Тужилаштвом, они ће оптужницу доставити на српском језику сутра, али по речима колеге Васића који је видео оптужницу на албанском, она није измењена,“ рекла је она.

Васић је РТС-у, након што је преузео оптужницу у тужилаштву у Приштини, рекао да је Специјално тужилаштво у Приштини поново поднело исту оптужницу, поново са истим образложењем, против истих људи, за апсолутно иста кривична дела.

Лидер ГИ СДП, Оливер Ивановић, убијен је 16. јануара са више хитаца у леђа, док је улазио у просторије своје странке у Косовској Митровици. Скоро две године касније – 2. децембра, Специјално тужилаштво Косова подигло је прву оптужницу

До сада је одржано само једно припремно рочиште 11. фебруара, након што је прво заказано 30. децембра одложено, јер је тадашњи тужилац Суљ Хоџа (Сyлë Хоxха), који је у међувремену пензионисан, доставио нову, измењену оптужницу. Ова оптужница ниије била преведена на српски, док је затим одбрана затражила превод на матерњем језику оптужених.

Друго припремно рочиште осумњиченима за умешаност у убиство лидера Грађанске иницијативе СДП, које је требало да се одржи 16. марта, међутим, одложено је због пандемије коронавируса.

У процесу који води косовско Специјално тужилаштво пред Општим судом у Приштини, оптужени су Марко Рошић, Недељко Спасојевић, Силвана Арсовић, Жарко Јовановић, Драгиша Марковић, Раде Басара. Као вође криминалне групе оптужени су Милан Радоичић и Звонко Веселиновић.

Извор: КоССев