fbpx

Podignuta nova – treća optužnica u slučaju ubistva Olivera Ivanovića

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je novu optužnicu protiv osumnjičenih za pomaganje u izvršenju ubistva Olivera Ivanovića,

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je novu optužnicu protiv osumnjičenih za pomaganje u izvršenju ubistva Olivera Ivanovića, potvrdili su advokati odbrane za KoSSev.

Apelacioni sud u Prištini doneo je odluku još 25. septembra da predmet ubistva Olivera Ivanovića vrati na početak, na osnovu žalbi odbrane optuženih.

Optužnica je vraćena Specijalnom tužilaštvu na uređenje – „odnosno treba da se utvrdi vreme, mesto i način izvršenja krivičnog dela i potvrdi da li ima osnovanje sumnje da su lica kojima se stavljaju na teret krivična dela zaista to i učinila“, potvrdila je tada advokatica optužene Silvane Arsović, Jovana Filipović.

Međutim, kako su danas izavili za KoSSev advokati Faruk Korenica i Mahmut Haljimi, Specijalno tužilaštvo podiglo je novu optužnicu.

Faruk Korenica, advokat optuženog Nedeljka Spasojevića, kaže da za sada nije imao uvid u novu optužnicu ali i da je dobio informaciju da je ona podignuta, te da će mu biti dostavljena danas kasnije.

Tvrdi da je razočaran kosovskim pravosuđem zbog toga što je ovo treća podignuta optužnica za jedan slučaj – „što je presedan“.

„Ja 50 godina radim ovaj posao ali nikada se ovako nešto nije dogodilo“

Iako nije imao uvid u optužnicu smatra da tužalac nije uspeo da otkloni nedostatke na koje je ukazao Apelacioni sud.

„Na osnovu spisa kojima ja raspolažem, ja sam apsolutno siguran da tužilac nije u stanju da odredi bilo šta bliže kako je naredio Apelacioni sud. Ali moramo da čekamo da dobijem primerak da vidimo da li je to onako kako ja kažem ili je u pitanju nešto novo što mi do sada nismo znali“, dodao je Korenica.

Advokat optuženog Marka Rošića, Mahmut Haljimi, takođe je za koSSev potvrdio da je podinuta nova optužnica, ali i da mu za sada nije još uvek dostavljena.

Kako je advokatica Silvane Arsović, Jovana Filipović, izjavila nakon odluke Apelacionog suda o vraćanju optužnice, prema obrazloženju ovog suda, optužnica je kontradiktorna i nije u skladu sa postojećim dokazima, te nije moguće postupiti po optužnici s obzirom na pravnu kvalifikaciju krivičnog dela organizovani kriminal, teško ubistvo, pomaganje u izvršenju krivičnog dela teškog ubistva.

„S obzirom na to da jedno delo isključuje drugo te da nije moguće da se postupa po ovakvoj optužnici, nju je potrebno urediti, a na to smo mi ukazivali u toku dosadašnjeg postupka“, dodala je tada advokatica Silvane Arsović.

Međutim, Jovana Filipović danas za KoSSev navodi ono na šta su ukazale i druge kolege branioci, sagovornici KoSSeva, a to je da optužnica nije izmenjena.

„Čula sam se sa Tužilaštvom, oni će optužnicu dostaviti na srpskom jeziku sutra, ali po rečima kolege Vasića koji je video optužnicu na albanskom, ona nije izmenjena,“ rekla je ona.

Vasić je RTS-u, nakon što je preuzeo optužnicu u tužilaštvu u Prištini, rekao da je Specijalno tužilaštvo u Prištini ponovo podnelo istu optužnicu, ponovo sa istim obrazloženjem, protiv istih ljudi, za apsolutno ista krivična dela.

Lider GI SDP, Oliver Ivanović, ubijen je 16. januara sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u prostorije svoje stranke u Kosovskoj Mitrovici. Skoro dve godine kasnije – 2. decembra, Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je prvu optužnicu

Do sada je održano samo jedno pripremno ročište 11. februara, nakon što je prvo zakazano 30. decembra odloženo, jer je tadašnji tužilac Sulj Hodža (Sylë Hoxha), koji je u međuvremenu penzionisan, dostavio novu, izmenjenu optužnicu. Ova optužnica niije bila prevedena na srpski, dok je zatim odbrana zatražila prevod na maternjem jeziku optuženih.

Drugo pripremno ročište osumnjičenima za umešanost u ubistvo lidera Građanske inicijative SDP, koje je trebalo da se održi 16. marta, međutim, odloženo je zbog pandemije koronavirusa.

U procesu koji vodi kosovsko Specijalno tužilaštvo pred Opštim sudom u Prištini, optuženi su Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Silvana Arsović, Žarko Jovanović, Dragiša Marković, Rade Basara. Kao vođe kriminalne grupe optuženi su Milan Radoičić i Zvonko Veselinović.

Izvor: KoSSev
%d bloggers like this: