Нове антиковид мере на Косову од петка, без превода на српски језик

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

На маратонској телефонској седници косовска Влада је одобрила нове антиковид мере које ће на снагу ступити у петак,13. новембра у 18 часова, а одлуке које су објавили медији на албанском, још увек нису стигле медијима који извештавају на српском, преведене на други службени језик.

Општине на Косову су подељене у три зоне, црвену, жуту и зелену, у зависности од броја заражених на 100.000 становника.

У општинама у црвеној зони, забрањен је рад угоститељских објеката и тржних центара, као и осталих економских активности у периоду од 18:00 до 05:00 часова, а у то време је и такозвани полицијски час, однисно забрањено је кретање грађана, осим оних који имају потребе за лечењем. За време „полицијског часа“, забрањен је улазак и излазак из тих градова, а дозвољено је кретање припадницима полиције, медицинском особљу и возилима за снабдевање. Тренутно су у црвеној зони општине: приштина, Подујево, Урошевац, Ђаковица, Гњилане, Пећ, Јужна Митровица, Косово Поље, Штимње и Обилић.

У општинама у жутој зони, забрањене су активности и рад угоститељских објеката и тржних центара у периоду од 19:00 до 05:00 часова, осим услуга доставе, а у општинама у зеленој зони од 20:00 до 05:00 часова.

Возила јавног превоза ће моћи да користе 50% својих капацитета, а све општине су дужне да формирају штабове за ванредну ситуацију који ће надгледати епидемилошку ситуацију и спровођење мера.

При уласку на Косово, путнике ће контролисати медицински тимови, а за долазак на Косово путника из високо ризичних земаља по броју оболелих, потребан је негативан ПСР тест, не старији од 72 сата.

За улазак из централне Србије није потребан ПСР тест.

Анђелка Ћуп