fbpx

Haški pritvorenici se neće braniti sa slobode?

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

U Specijalnom sudu za ratne zločine bivših pripadnika takozvane OVK u Hagu, nalazi se sedam pritvorenika,

U Specijalnom sudu za ratne zločine bivših pripadnika takozvane OVK u Hagu, nalazi se sedam pritvorenika, od kojih su četvorica: Hašim Tači, Kadri Veselji, Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, bivši članovi najviše komandne strukture ove organizacije, optuženi za udruženi zločinački poduhvat, za ratne i zločine protiv čovečnosti.

Albanski političari, pa čak i oni iz Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, čiji su pripadnici ubijani od strane takozvane OVK, kako su tvrdili sami članovi ove partije, i što je jedna od deset tačaka optužnice protiv trenutnih haških pritvorenika, javno podržavaju uhapšene, očekujući, kako kažu, njihovo oslobođenje. Šta zaista misle političari, nikada nije poznato, ali pravnici i analitičari misle drugačije.

FOTO: Specijalizovana veća/printscreen

„Verovatno će sada najmenje pet godina trajati suđenje, niko od optuženih se neće vratiti na Kosovo kako bi se branio sa slobode, zbog toga što su to visoko rangirane ličnosti i imaće uticaj na svedoke ili na političke prilike”, kaže politikolog Ramuš Tahiri.

I advokat Tom Gaši misli da nijedan od trenutno optuženih neće biti pušten da se brani sa slobode, ali i da dugo nećemo imati epilog suđenja.

“Ova suđenja traju mnogo godina, otpilike između od pet do deset godina. Toliko uglavnom traju suđenja optuženima za ratne zločine”, tvrdi Gaši.

U krajnje presude kosovska javnost ne sumnja, za nju zločina od strane takozvane OVK nije bilo i krivci su, kako kažu, isključivo u Srbiji. Trenutno skoro i da nema Albanca na Kosovu koji će javno reći da je neko iz takozvane OVK činio zločine, a javnost takođe smatra da Republika Srbija ima veze i sa optužnicama protiv najviših zvaničnika takozvane OVK.

FOTO: Specijalizovana veća/printscreen

„Srbija je sarađivala sa Specijalnim sudom u Hagu i to niko ne krije. Ja mislim da će sve ove dokaze koji su podneti od strane srpske vlasti Specijalnom sudu, obrađivati jedno posebno veće u toku suđenja, a da li će prihvatiti te dokaze ili ne, videćemo”, ističe advokat Tom Gaši i dodaje da je u interesu bivših pripadnika takozvane OVK da se, kako kaže, raščisti konačno sa izveštajem Dika Martija koji je, po njegovim rečima, neosnovan.

Demokratska partija Kosova, čiji su lideri bili i Tači i Veselji, ipak je veoma zabrinuta.

“Ovaj proces, koji je započeo prošle nedelje, dovodi u pitanje temelje naše nezavisne države koja je izgrađena na legitimnoj borbi našeg naroda za slobodu i nezavisnost. Ovaj rat je osvojio srca čitavog demokratskog sveta i slobodnih nacija sveta, a dogodio se iz dva razloga: jer je Srbija počinila genocid na Kosovu i rat OVK je bio pravedan”, napominje na konferenciji za medije v.d. predsednik ove partije Enver Hodžaj.

FOTO: Specijalizovana veća/printscreen

I analitičari sumnjaju da je međunarodna zajednica promenila kurs.

Ova celokupna situacija može uticati na sveukupno stanje na Kosovu, na gubljenje perspektive, ali i na svrsishodnost same države i same teritorije kao multietničke, kao građanske države. To se sada dovodi u pitanje zbog toga što u jednom trenutku sve imamo na Kosovu, imamo i ovaj sud, Haški sud koji treba da bude kosovski sud, ali koji nema simbole našeg suda, imamo i to da se pritvorenici tretiraju kao kriminalci, a ne kao politički zatvorenici i imamo gubljenje poverenja u međunarodnu podršku što se tiče Kosova. U naredne dve nedelje ćemo imati krizu, ne u smislu masovnih demonstracija, već gubljenje vere u budućnost opstanka države Kosova, kao takve”, misli politički analitičar Ramuš Tahiri.

U albanskim medijima se spekuliše ko je sledeći putnik za Hag, pa se spominju oni najuticajniji, braća Haradinaj, Džavid Haljiti, Azem Sulja, ali se nagađa i ko je izdajnik, odnosno ko je od saslušanih “propevao”.

Srbi su pak prilično ravnodušni, oni su odavno izgubili veru u međunarodnu zajednicu i nadu da će se ikada otkriti počinioci zločina nad njihovim sunarodnicima.

Anđelka Ćup
%d bloggers like this: