Хашки притвореници се неће бранити са слободе?

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

У Специјалном суду за ратне злочине бивших припадника такозване ОВК у Хагу, налази се седам притвореника, од којих су четворица: Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими, бивши чланови највише командне структуре ове организације, оптужени за удружени злочиначки подухват, за ратне и злочине против човечности.

Албански политичари, па чак и они из Демократског савеза Косова Исе Мустафе, чији су припадници убијани од стране такозване ОВК, како су тврдили сами чланови ове партије, и што је једна од десет тачака оптужнице против тренутних хашких притвореника, јавно подржавају ухапшене, очекујући, како кажу, њихово ослобођење. Шта заиста мисле политичари, никада није познато, али правници и аналитичари мисле другачије.

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

„Вероватно ће сада најмење пет година трајати суђење, нико од оптужених се неће вратити на Косово како би се бранио са слободе, због тога што су то високо рангиране личности и имаће утицај на сведоке или на политичке прилике”, каже политиколог Рамуш Тахири.

И адвокат Том Гаши мисли да ниједан од тренутно оптужених неће бити пуштен да се брани са слободе, али и да дуго нећемо имати епилог суђења.

“Ова суђења трају много година, отпилике између од пет до десет година. Толико углавном трају суђења оптуженима за ратне злочине”, тврди Гаши.

У крајње пресуде косовска јавност не сумња, за њу злочина од стране такозване ОВК није било и кривци су, како кажу, искључиво у Србији. Тренутно скоро и да нема Албанца на Косову који ће јавно рећи да је неко из такозване ОВК чинио злочине, а јавност такође сматра да Република Србија има везе и са оптужницама против највиших званичника такозване ОВК.

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

„Србија је сарађивала са Специјалним судом у Хагу и то нико не крије. Ја мислим да ће све ове доказе који су поднети од стране српске власти Специјалном суду, обрађивати једно посебно веће у току суђења, а да ли ће прихватити те доказе или не, видећемо”, истиче адвокат Том Гаши и додаје да је у интересу бивших припадника такозване ОВК да се, како каже, рашчисти коначно са извештајем Дика Мартија који је, по његовим речима, неоснован.

Демократска партија Косова, чији су лидери били и Тачи и Весељи, ипак је веома забринута.

“Овај процес, који је започео прошле недеље, доводи у питање темеље наше независне државе која је изграђена на легитимној борби нашег народа за слободу и независност. Овај рат је освојио срца читавог демократског света и слободних нација света, а догодио се из два разлога: јер је Србија починила геноцид на Косову и рат ОВК је био праведан”, напомиње на конференцији за медије в.д. председник ове партије Енвер Хоџај.

ФОТО: Специјализована већа/printscreen

И аналитичари сумњају да је међународна заједница променила курс.

Ова целокупна ситуација може утицати на свеукупно стање на Косову, на губљење перспективе, али и на сврсисходност саме државе и саме територије као мултиетничке, као грађанске државе. То се сада доводи у питање због тога што у једном тренутку све имамо на Косову, имамо и овај суд, Хашки суд који треба да буде косовски суд, али који нема симболе нашег суда, имамо и то да се притвореници третирају као криминалци, а не као политички затвореници и имамо губљење поверења у међународну подршку што се тиче Косова. У наредне две недеље ћемо имати кризу, не у смислу масовних демонстрација, већ губљење вере у будућност опстанка државе Косова, као такве”, мисли политички аналитичар Рамуш Тахири.

У албанским медијима се спекулише ко је следећи путник за Хаг, па се спомињу они најутицајнији, браћа Харадинај, Џавид Хаљити, Азем Суља, али се нагађа и ко је издајник, односно ко је од саслушаних “пропевао”.

Срби су пак прилично равнодушни, они су одавно изгубили веру у међународну заједницу и наду да ће се икада открити починиоци злочина над њиховим сународницима.

Анђелка Ћуп