Одржана статусна конференција за бивше припаднике такозване ОВК у Хагу

Пред судијом за претходни поступак у Специјалном суду за ратне злочине бивших припадника такозване Ослободилачке војске Косова у Хагу, данас су се заједно први пут на статусној конференцији појавили Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими. Они су данашњој статусној конференцији присуствовали путем видео линка, а тужилац је тражио да суђење почне на лето 2020. године. Међутим, адвокати одбране су, тврдећи да им је потребно много више времена, захтевали да суђење почне 2022. године. Тужилаштво је изнело податак да има 1.500 доказа против оптужених и да ће за сада сведочити 153 сведока, али да на основу заплењеног материјала, приликом претреса кућа оптужених, истрага може и да се прошири.

Статусна конференција је почела са 45 минута закашњења и на њој није донета одлука о пуштању на слободу оптужених, а како је речено, о томе ће се одлучивати средином децембра, док адвокат Хасима Тачија још увек није поднео захтев за његово пуштање на слободу.

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими, бивши припадници такозване ОВК оптужени су у Специјалном суду за ратне злочине у Хагу за удружени злочиначки подухват, за ратне и злочине против човечности.

Ана Марковић