Petar Petković: Ekstremistički napadi Albanaca mogu eskalirati

Povodom pokušaja nepoznatih napadača da zapale srpsku zastavu pored spomenika Milošu Obiliću u centru Gračanice,

Povodom pokušaja nepoznatih napadača da zapale srpsku zastavu pored spomenika Milošu Obiliću u centru Gračanice, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je upozorio da, kako je rekao, ekstremistički napadi Albanaca u centralnom delu Kosova i Metohije mogu eskalirati ukoliko se ne preduzmu odlučne preventivne mere, i to se nažalost i dogodilo.

„Očekujem da međunarodno bezbednosno prisustvo u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji bude hitno pojačano, i da na Prištinu bude izvršen pritisak kako bi se uskratila politička podrška ekstremističkim grupama. Nedopustivo je, takođe, da u srpskim sredinama na centralnom Kosovu i Metohiji takozvane kosovske bezbednosne snage i specijalne policijske jedinice paradirajući oklopnim transporterima demonstriraju silu u funkciji zastrašivanja i onespokojavanja Srba, umesto da se bave obuzdavanjem albanskih ekstremističkih grupa. Formacije, koje su delom sastavljene od nekadašnjih pripadnika UČK, ne mogu biti garancija bezbednosti srpskog naroda i efikasan odgovor na pojačane provokacije albanskih ekstremista“, istakao je Petković u saopštenju, pozivajući Srbe na Kosovu i Metohiji „da u narednim danima budu obazrivi ali i uzdržani, kako ne bi davali povode ekstremistima za bezbednosnu destabilizaciju širih razmera“.

„Naglašavam da su provokacije ove vrste posebno opasne u danima kada je srpski narod u žalosti zbog upokojenja Njegove svetosti patrijarha Irineja, zbog čega oni koji se staraju o bezbednosti na Kosovu i Metohiji moraju osigurati našem narodu da žali u miru“, zaključio je Petković.

A.M.