Петар Петковић: Екстремистички напади Албанаца могу ескалирати

Канцеларија за Косово и Метохију

Поводом покушаја непознатих нападача да запале српску заставу поред споменика Милошу Обилићу у центру Грачанице,

Поводом покушаја непознатих нападача да запале српску заставу поред споменика Милошу Обилићу у центру Грачанице, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је упозорио да, како је рекао, екстремистички напади Албанаца у централном делу Косова и Метохије могу ескалирати уколико се не предузму одлучне превентивне мере, и то се нажалост и догодило.

„Очекујем да међународно безбедносно присуство у српским срединама на централном Косову и Метохији буде хитно појачано, и да на Приштину буде извршен притисак како би се ускратила политичка подршка екстремистичким групама. Недопустиво је, такође, да у српским срединама на централном Косову и Метохији такозване косовске безбедносне снаге и специјалне полицијске јединице парадирајући оклопним транспортерима демонстрирају силу у функцији застрашивања и онеспокојавања Срба, уместо да се баве обуздавањем албанских екстремистичких група. Формације, које су делом састављене од некадашњих припадника УЧК, не могу бити гаранција безбедности српског народа и ефикасан одговор на појачане провокације албанских екстремиста“, истакао је Петковић у саопштењу, позивајући Србе на Косову и Метохији „да у наредним данима буду обазриви али и уздржани, како не би давали поводе екстремистима за безбедносну дестабилизацију ширих размера“.

„Наглашавам да су провокације ове врсте посебно опасне у данима када је српски народ у жалости због упокојења Његове светости патријарха Иринеја, због чега они који се старају о безбедности на Косову и Метохији морају осигурати нашем народу да жали у миру“, закључио је Петковић.

А.М.