О. Сава Јањић: СПЦ остала без два духовна стуба, а добила двојицу молитвених заступника пред Богом

архимандрит Сава Јањић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Архимандрит и игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић, написао је данас на свом фејсбук профилу да је СПЦ остала без два духовна стиба, митрополита Амфилохија и Патријарха Иринеја, али је добила двојицу молитвених заступника пред престолом Божјим. Отац Сава је истакао да су блаженопочивши митрополит Амфилохије и патријарх Иринеј „дубоко живели за Косово и Метохију“.

„Српска Православна Црква остала је за само неколико дана без два духовна стуба, блаженопочивших Митрополита Амфилохија и Патријарха Иринеја, а истовремено добила двојицу усрдних молитвених заступника пред престолом Божијим.

У временима пуним искушења, својим трудом и пожртвованошћу обележили су једну епоху историје наше Светосавске Цркве, радили вредно на очувању јединства наше Помесне и васцеле Цркве Православне од раскола и подела, храбро се суочавајући са свим изазовима. И један и други јерарх, са својим изузетним даровима остаће упамћени у нашем молитвеном сећању и историји нашег народа, али и широм православног света у коме су уживали велико поштовање. Обојица су посебно добоко живели за Косово и Метохију и борили се за опстанак нашег народа и светиња, чувајући завет свето-лазаревски, следујући плејади великих светитеља и исповедника наше Цркве. Њихово духовно прегалаштво и мудрост путоказ су и надахнуће за све нас.

Вечан вам спомен достоблажени оци!“, написао је архимандрит Сава Јањић.

Српска Православна Црква остала је за само неколико дана без два духовна стуба, блаженопочивших Митрополита Амфилохија и…

Posted by Sava Janjić on Sunday, November 22, 2020

А.Ћ.