Сахрањен патријарх Иринеј

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Патријарх српски Иринеј у манастиру Грачаница

Архиепископ пећки, митрополит београдско карловачки и патријарх српски, Иринеј, који је преминуо због последица инфекције COVIDom-19, сахрањен је данас у крипти храма Светог Саве на Врачару у Београду. Блаженопочивши патријарх Иринеј био је 45. по реду поглавар Српке православне цркве. Због тренутне епидемиолошке ситуације у земљи и поштовања мера превенције ради спечавања ширења корона вируса, грађани нису могли да присуствују самом опелу, него су пренос пратили путем видео бима који је био постављен испред самог храма. Поред монаштва и свештенства СПЦ, опелу су присуствовали и највећи званичници Републике Србије, члан председништва Босне и Херцеговине, званичници из Црне Горе, као и гости из иностранства и Руске православне цркве.

Митрополит дабробосански Хризостом, који ће бити на челу СПЦ до избора новог патријарха, рекао је да је патријарх Иринеј био достојан учитеља патријарха Павла, а то није било лако.

„Поред свих искушења и невоља са којом је црква пролазила остао је непоколебљиви стуб наше цркве светосавске. Он сада почива ту у храму Светог Саве, храму његове велике љубави и жртве, као и на Косову и Метохији, граду Призрену, Чачку и Острогу, Бањалуци, Америци, Канади, Аустралији, Европи и Москви”, казао је митрополит дабробосански.

Епископ бачки Иринеј је у свом обраћању поручио да је блаженопочивши патријарх Иринеј био човек мира.

“Патријарх, како му је име гласило, био је човек мира и мироносца и миротворца и међу људима, хришћанима и народима. Испраћамо га више са радошћу, него са жалошћу“, казао је епископ бачки.

Председник Србије Александар Вучић је у свом обраћању истакао да је патријарху Иринеју највећа брига била Косово и Метохија и додао да је и у тим случајевима поступао хладне главе, али и са ставом да Србија никада не сме признати независност своје јужне српске покрајине.

„Хвала Вам Ваша светости, оче наш, на свакој речи којој си нас подучио. Остаће Србија на таквом путу, верна твом делу, твом храму, окупљена око твојих циљева“, рекао је Вучић.

Литургија за упокојење почела је у 9.00 часова у централном делу Храма Светог Саве, где је било и изложено тело патријарха Иринеја. Литургију су служили митрополит дабробосански Хризостом, уз саслужење владика и 16 свештеника. Након тога, блаженопочивши патријарх Иринеј је први патријарх који је сахрањен у крипти храма Светог Саве, која је предвиђена као горбно место и за све будуће поглаваре Српске православне цркве.

Ана Марковић