Српска православна црква и верници данас славе Светог мученика Стефана Дечанског

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Манастир Високи Дечани

<em>Манастир Високи Дечани, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн</em>

Српска православна црква и њени верници славе данас Светог мученика Стефана Дечанског, у народу познатог и као Мратиндан.

Стефан Дечански, једна је од најтрагичнијих личности у лози Немањића. Између двојице силника, оца Милутина и сина Душана, провео је детињство као талац на двору кана Ногаја. Као млад човек ослепљен је, вероватно по наређењу оца, и послат у затвор у Цариграду.

Према црквеном учењу, после пет година Свети Никола чудотворно је вратио вид краљу Стефану који је одмах потом из захвалности саградио храм Високи Дечани, једну од најлепших грађевина византијске уметности и средњовековне архитектуре на нашем тлу.

Даровао је и велику икону Базилици Светог Николе у Барију. Стефан Дечански је убијен 1336. године, а претпоставља се да је то учинио његов син.

Свети Стефан Дечански је и слава манастира Високи Дечани.

“У манастиру Високи Дечани, прослављена је ктиторска слава Св. Краља Стефана Дечанског бденијем и Светом Литургијом, која је одслужена у раним јутарњим часовима. Због специфичне здравствене ситуације, ове године манастирска слава је обележена скромно, у кругу манастирског братства. Свим данашњим свечарима и свој нашој драгој браћи и сестрама који ове године нажалост нису били са нама, желимо срећан и благословен празник.

Св. Краљ Стефан Дечански да својим молитвама укрепи наш народ, посебно на Косову и Метохији”, написао је на свом фејсбук профилу игуман манастира Високи Дечани, архимандрит Сава Јањић.

Анђелка Ћуп