Седница Скупштине Општине Грачаница, додељено 284.985,54 евра невладиним организацијама

Између осталог, на данашњој ванредној седници Скупштине општине Грачаница, усвојен је предлог о додели финансијских средстава за спровођење пројеката чији је циљ спречавање и ублажавање последица изазваних вирусом Ковид-19, пише на сајту „Наша Грачаница“.

Седницу је водио председавајући Љубиша Караџић, који је на почетку одборнике упознао са Дневним редом, а потом је усвојен записник са осме редовне седнице одржане почетком новембра, а због поштовања мера у циљу спречавања ширења епидемије коронавируса, трећа ванредна скупштинска седница у Великој сали Дома културе.

На предлог директора за буџет и финансије Славише Ничића, усвојен је предлог о утврђивању пореских стопа за порез на непокртну имовину за 2021. годину.

„Једина разлика у овом предлогу у односу на актуелне стопе је у томе што долази до повећања пореских стопа за комерцијално-индустријске објекте и земљиште. До сада су за комерцијалне објекте биле 0,21 % а сада је повећана на 0.28, за индустријске 0,17 и повећана је на 0,24 што значи да су повећане за 0,07 посто, док је за земљиште стопа повећана за само 0,02 посто“, казао је Ничић.

Седница је настављена расправом о предлозима пристиглих од стране директорице за урбанизам Мирјане Станојевић, а односили су се на почетак израде Развојног плана Општине Грачаница и израдама извештаја стратешке процене утицаја животне средине на Зоналну мапу и Развојни план.

На седници је усвојен захтев Епархије рашко-призренске о ослобађању плаћања општинске таксе на трансакцију имовине.

На предлог председника општине Грачаница Срђана Поповића додељена су финансијских средстава за спровођење пројеката са циљем спречавања и ублажавања последица изазваних коронавирусом.

„На објављени Јавни позив, поднето је 14 предлога од којих је 13 испуњавало услов, док је документација једне организације била некомплетна и затражена је допуна. Комисија је након допуне одлучила да се свим организацијама одобре финансијска средства“, образложила је чланица Комисије Зорица Милић.

Додељено је укупно 284.985,54 евра, односно 14 невладиних организација је добило грантове у износу од по 20.356,11 евра.