fbpx

Uručen rendgen aparat KBC-u Priština u Gračanici

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Svetlana Miladinov, uručila je Kliničko–bolničkom centru Priština u Gračanici

Pomoćnica direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Svetlana Miladinov, uručila je Kliničko–bolničkom centru Priština u Gračanici rendgen aparat, koji je obezbedio Fond za zdravstveno osiguranje Republike Srbije u saradnji sa Kancelarijom za KiM.

Miladinov je, pozvavši građane Kosova i Metohije da poštuju mere za sprečavanje širenja epidemije, istakla da Republika Srbija nikada neće ostaviti svoj narod na Kosovu i Metohiji i da će uvek pomagati kako bi zdravstveni sistem funkcionisao na najvišem nivou.

„Vlada Republike Srbije i Kancelarija za KiM u svakom trenutku vode računa o svom narodu na KiM. Ova donacija je još jedan primer da Vlada Republike Srbije vodi računa o zdravstvenom sistemu na Kosovu i Metohiji i sigurna sam da ulaže napore da zdravstveni sistem na Kosovu i Metohiji funkcioniše na najviše nivou. Ova donacija Republičkog fonda za zadravstveno osiguranje je jedan vid pažnje i jedan vid zahvalnosti, kao i pomoći da u ovim teškim trenucima Republički fond brine o našim građanima na KiM“, rekla je Miladinov.

Na donaciji se zahvalio prof.dr Bratislav Lazić, rekavši da će se rendgen aparat koristiti u nekoliko oblasti lečenja, jer je potrebno medicinsku pomoć pružiti i pacijentima koji nisu oboleli od KOVIDA.

„Donacija koja nam se danas uručuje u obliku pokretnog RTG aparata je izuzetno značajna za našu ustanovu, posebno u situaciji epidemije KOVIDA-19. Ovo je samo jedan od izuzetno pozitivnih poteza kojim Republika Srbija u kontinuitetu vodi računa o nama i pokazuje da nas oni tretiraju na jedan vrhunski način i da izuzetno vode računa i brigu o tome da naše stanovništvo ima sve što je neophodno za lečenje, a pogotovo u ovako teškoj situaciji“, istakao je Lazić, naglasivši i da je trenutna epidemiološka situacija u centralnom delu Kosova pod kontrolom, ali zabrinjavajuća.

„Aktuelna epidemiološka situacija je vrlo nepovoljna. Dakle, ne bih se bazirao samo na Gračanicu, nego na čitav region centralnog Kosova i Metohije. Mogu da vam kažem da su brojke svakim danom sve veće. Konkretno, u poslednjem talasu imamo dokazanih 189 ukupno zaraženih i testovima potvrđenih bolesnika sa KOVIDOM-19. Naša novotovorena klinika za infektivne bolesti, koja je ustvari KOVID odeljenje, gde se zbrinjavaju najteži pacijenti, je praktično prepunjena. Mi smo proširili svoje kapacitete na stacionarni deo Doma zdravlja Donja Gušterica, gde su hospitalizovani lakši pacijenti, koji moraju da budu pod medicinskim nadzorom“, rekao je profesor Lazić i dodao da je od početka epidemije, pregledano 2.837 pacijenata, sumnjivih na KOVID-19.

Lazić je, odgovarajući na pitanja novinara, negirao da je su lekari i medicinsko osoblje proslavljali Svete Vrače, slavu lekara i da je posle toga došlo do masovne zaraze. Takođe je negirao da nema dovoljno zaštitne opreme i lekova.

Anđelka Ćup
%d bloggers like this: