Уручен рендген апарат КБЦ-у Приштина у Грачаници

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију, Светлана Миладинов, уручила је Клиничко–болничком центру Приштина у Грачаници рендген апарат, који је обезбедио Фонд за здравствено осигурање Републике Србије у сарадњи са Канцеларијом за КиМ.

Миладинов је, позвавши грађане Косова и Метохије да поштују мере за спречавање ширења епидемије, истакла да Република Србија никада неће оставити свој народ на Косову и Метохији и да ће увек помагати како би здравствени систем функционисао на највишем нивоу.

„Влада Републике Србије и Канцеларија за КиМ у сваком тренутку воде рачуна о свом народу на КиМ. Ова донација је још један пример да Влада Републике Србије води рачуна о здравственом систему на Косову и Метохији и сигурна сам да улаже напоре да здравствени систем на Косову и Метохији функционише на највише нивоу. Ова донација Републичког фонда за задравствено осигурање је један вид пажње и један вид захвалности, као и помоћи да у овим тешким тренуцима Републички фонд брине о нашим грађанима на КиМ“, рекла је Миладинов.

На донацији се захвалио проф.др Братислав Лазић, рекавши да ће се рендген апарат користити у неколико области лечења, јер је потребно медицинску помоћ пружити и пацијентима који нису оболели од КОВИДА.

„Донација која нам се данас уручује у облику покретног РТГ апарата је изузетно значајна за нашу установу, посебно у ситуацији епидемије КОВИДА-19. Ово је само један од изузетно позитивних потеза којим Република Србија у континуитету води рачуна о нама и показује да нас они третирају на један врхунски начин и да изузетно воде рачуна и бригу о томе да наше становништво има све што је неопходно за лечење, а поготово у овако тешкој ситуацији“, истакао је Лазић, нагласивши и да је тренутна епидемиолошка ситуација у централном делу Косова под контролом, али забрињавајућа.

„Актуелна епидемиолошка ситуација је врло неповољна. Дакле, не бих се базирао само на Грачаницу, него на читав регион централног Косова и Метохије. Могу да вам кажем да су бројке сваким даном све веће. Конкретно, у последњем таласу имамо доказаних 189 укупно заражених и тестовима потврђених болесника са КОВИДОМ-19. Наша новотоворена клиника за инфективне болести, која је уствари КОВИД одељење, где се збрињавају најтежи пацијенти, је практично препуњена. Ми смо проширили своје капацитете на стационарни део Дома здравља Доња Гуштерица, где су хоспитализовани лакши пацијенти, који морају да буду под медицинским надзором“, рекао је професор Лазић и додао да је од почетка епидемије, прегледано 2.837 пацијената, сумњивих на КОВИД-19.

Лазић је, одговарајући на питања новинара, негирао да је су лекари и медицинско особље прослављали Свете Враче, славу лекара и да је после тога дошло до масовне заразе. Такође је негирао да нема довољно заштитне опреме и лекова.

Анђелка Ћуп