Филм “Дара из Јасеновца” недељу дана у Грачаници

Ове недеље, у Дому културе Грачаница, приказује се филм “Дара из Јасеновца”, редитеља Предрага Гаге Антонијевића и сценаристкиње Наташе Дракулић.

Само што су се становници Грачанице навикли да премијере нових филмова виде и пре публике у Београду, у биоскопу који је почео са радом априла 2018. године, пандемија корона вируса је пореметила све планове. Међутим, по речима уредника филмског и биоскопског програма Дома културе у Грачаници, Бобана Јевтића, посета јесте смањена због епидемије короне, у протеклом периоду публика је, поштујући епидемиолошке мере, долазила на биоскопске премијере.

“Биоскоп у време пандемије функционише у складу са препорученим мерама. Попуњеност сале је смањена на 30 %. У самој сали направљен је размак између седишта како би се поштовала мера дистанцирања људи. На уласку у биоскоп посетиоцима се мери температура и сви посетиоци су у обавези да носе маску, тако да поштујемо све препоручене епидемиолошке мере. Што се тиче посете, она јесте смањена, али оправдано, као што сви добро знамо и то није случај само код нас, него и свуда у свету. Али ми се трудимо, не престајемо са приказивањем филмова. Сваке недеље организујемо пројекције”, казао је Јевтић, наглашавајући да су због увођења полицијског часа у Грачаници, пројекције филмова уместо у вечерњем, померене за дневни термин од 12 часова.

Он додаје да је пре пар недеља завршен међународни фестивал под називом “Косово и Метохија”, који је трајао од 3 до 5 новембра.

“На овом фестивалу је приказано 13 најновијих остварења, како из домаће, тако и из светске кинематографије. Наравно, било је репертоара и за нашу најмлађу публику. Задовољни смо шта смо протеклог месеца приказали”, казао је уредник филмског и биоскопског програма у Грачаници.

Историчар Александар Гуџић, говорећи о филму “Дара из Јасеновца”, рекао је да је идеја оваквих филмова и уопште оваквих садржаја да укажу и подсете на злочине који су се десили у прошлости, како нам се они не би поновили.

“Филм прати судбину девојчице Даре која са мајком и два брата након немачко усташке офанзиве на Козари завршава у концентрационом логору Стара Градишка. Програми оваквог садржаја су важни и неопходни за неговање културе сећања на страдња у Другом светском рату. Подсећам да су Срби једини народ, уз Јеремене и Јевреје над којим су у 20. веку вршена систематска етничка чишћења и над којим је вршен геноцид. Сама тема Јасеновца је, нажалост, из различитих разлога у различита времена након Другог светског рата занемаривана, тако да је управо овај филм користан за неговање културе сећања на страдања у Другом светском рату. Подестићу вас да је Јасеновац, тај усташки систем концентрационог логора, био најстрашнији, ако ни због чега другог, онда из једног јединог разлога јер су се жртве у тим логорима суочавале са личном мржњом својих џелата и злочини који су вршени над њима су били утолико бруталнији”, казао је Гуџић, истичући да је “историја учитељица живота и историју учимо да не би понављали грешке из прошлости”.

На основу аутентичних сведочења преживелих логораша, сценаристкиња Наташа Дракулић и редитељ Предраг Антонијевић, дочаравањем страдања невиних, шаљу поруку незаборава свих жртава ратних догађања, али и опомену.

“И историја Срба са Косова и Метохије и историја Срба западно од Дрине може да се сажме у једну реченицу, да је то заправо једно дуго кретање између клања и орања, између ратова и стварања, између рушења и стварања”, закључује Александар Гуџић.

“Дара из Јасеновца”, како се зове филм који је претпремијерно приказан у Грачаници, говори о страдању Срба и српске деце у концентрационом логору Јасеновац у доба Независне државе Хрватске током Другог светског рата. Ово је први српски играни филм који говори о једном од најстрашнијих концентрационих логора у историји, снимљен 75 година након затварања истог.

Ана Марковић