fbpx

Gračanica ostaje u crvenoj zoni

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Opštine na Severu Kosova ostaju u crvenoj zoni, kao i opština Gračanica, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja, prenosi portal Kossev.

Општине на Северу Косова остају у црвеној зони, као и општина Грачаница, саопштило је косовско министарство здравља, преноси портал Коссев.

У црвеној зони – која се дефинише као зона високог ризика, тј. зона у којој су општине у којима је више од 151 особа инфицирана на 100.000 становника на недељном нивоу, сада је 21 општина: Северна Митровица, Зубин Поток, Звечан, Лепосавић, Грачаница, Приштина, Косово Поље, Гњилане, Обилић, Ђаковица, Штимље, Подујево, Пећ, Урошевац, Јужна Митровица, Вучитрн, Липљан, Витина, Каменица, Србица, Клокот.

У жутој зони су општине са средњим ризиком, тј. од 76 до 150 инфицираних на 100.000 становника на недељном нивоу: Призрен, Клина, Дечани, Глоговац, Малишево, Сува Река, Штрпце, Ранилуг, Партеш, Качаник, Ораховац, Јуник, Исток, Мамуша и Ђенерал Јанковић.

У зеленој зони где је број инфицираних на 100.000 становника између један и 75, сада су само општине Драгаш и Ново Брдо.

Нова категоризација општина по зонама ступа на снагу вечерас док ће се ревизија поделе извршити 4. Децембра, а такође у зависности од броја позитивних на коронавирус на 100.000 становника, али на недељном нивоу.

У општинама које су у црвеној зони, угоститељски објекти и бизниси ће радити од 05:00 до 19:00 часова, а забрањено је и кретање грађана после 19:00 часова па до 05:00 ујутру, осим за хитне и здравствене потребе. Мера се међутим не односи на здравствено особље, службенике полиције и правосуђа.

Забрањен је и улаз и излаз грађана и аутомобила из и у црвене општине од 19:00 па до 05:00 часова осим за: здравствено особље, особље из сектора безбедности, правосуђа и студенте, грађане са хитним потребама и операторе који врше јавне услуге.

Јавне и приватне институције у општинама које су у црвеној зони, радиће само уз најпотребније особље.

Ана Марковић
Извор: Коссев
%d bloggers like this: