fbpx

Gračanica ostaje u crvenoj zoni

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Opštine na Severu Kosova ostaju u crvenoj zoni, kao i opština Gračanica, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja, prenosi portal Kossev.

Opštine na Severu Kosova ostaju u crvenoj zoni, kao i opština Gračanica, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja, prenosi portal Kossev.

U crvenoj zoni – koja se definiše kao zona visokog rizika, tj. zona u kojoj su opštine u kojima je više od 151 osoba inficirana na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou, sada je 21 opština: Severna Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan, Leposavić, Gračanica, Priština, Kosovo Polje, Gnjilane, Obilić, Đakovica, Štimlje, Podujevo, Peć, Uroševac, Južna Mitrovica, Vučitrn, Lipljan, Vitina, Kamenica, Srbica, Klokot.

U žutoj zoni su opštine sa srednjim rizikom, tj. od 76 do 150 inficiranih na 100.000 stanovnika na nedeljnom nivou: Prizren, Klina, Dečani, Glogovac, Mališevo, Suva Reka, Štrpce, Ranilug, Parteš, Kačanik, Orahovac, Junik, Istok, Mamuša i Đeneral Janković.

U zelenoj zoni gde je broj inficiranih na 100.000 stanovnika između jedan i 75, sada su samo opštine Dragaš i Novo Brdo.

Nova kategorizacija opština po zonama stupa na snagu večeras dok će se revizija podele izvršiti 4. Decembra, a takođe u zavisnosti od broja pozitivnih na koronavirus na 100.000 stanovnika, ali na nedeljnom nivou.

U opštinama koje su u crvenoj zoni, ugostiteljski objekti i biznisi će raditi od 05:00 do 19:00 časova, a zabranjeno je i kretanje građana posle 19:00 časova pa do 05:00 ujutru, osim za hitne i zdravstvene potrebe. Mera se međutim ne odnosi na zdravstveno osoblje, službenike policije i pravosuđa.

Zabranjen je i ulaz i izlaz građana i automobila iz i u crvene opštine od 19:00 pa do 05:00 časova osim za: zdravstveno osoblje, osoblje iz sektora bezbednosti, pravosuđa i studente, građane sa hitnim potrebama i operatore koji vrše javne usluge.

Javne i privatne institucije u opštinama koje su u crvenoj zoni, radiće samo uz najpotrebnije osoblje.

Ana Marković
Izvor: Kossev
%d bloggers like this: