Kancelarija za KiM: Srbi južno od Ibra najugroženija nacionalna zajednica u Evropi

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražava zabrinutost zbog napada na povratnika Radoja Pumpalovića u selu Dubrava kod Istoka,

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izražava zabrinutost zbog napada na povratnika Radoja Pumpalovića u selu Dubrava kod Istoka, kaže se u saopštenju dostavljenom medijima i naglašava da su „Srbi južno od Ibra najugroženija nacionalna zajednica u Evropi, i neophodno je da ta činjenica bude opšteprihvaćena, a da potom usledi i preduzimanje adekvatnih mera kako bi se bezbednosna situacija, posebno u povratničkim sredinama u Metohiji, unapredila“.

„Izražavamo zabrinutost zbog još jednog napada na srpske povratnike u opštini Istok, posebno zbog drskosti i smelosti provalnika koji je upao u kuću Radoja Pumpalovića, u selu Dubrava kod Istoka. Oni koji nasrću na Srbe i njihovu imovinu očigledno su ohrabreni stvaranjem atmosfere nekažnjivosti takvih delikata, i bivaju inspirisani porukama mržnje koje sve češće i otvorenije dolaze iz albanskog političkog miljea. Policijski organi na Kosovu i Metohiji moraju sa posebnom ozbiljnošću i pažnjom da reaguju na sve kriminalne akte čija su meta Srbi u enklavama, jer njihov položaj je prava i najmerodavnija slika situacije na terenu“, poručuju iz Kancelarije za KiM.

„Dok god se Srbima upućuju pretnje i dok god napadi na njih ostaju nekažnjeni, neće biti osnova da se u Prištini govori o postojanju nekakvog demokratskog i građanskog društva na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju.