Završen GRAFEST, najbolji film Gorana Avramovića „Uprkos svemu“

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST, zatvoren je dodelom nagrada.

Deveti međunarodni festival dokumentarnog filma i televizijskih formi GRAFEST, zatvoren je dodelom nagrada. Najbolji film na ovogodišnjem GRAFESTU je „Uprkos svemu“, autora Gorana Avramovića i Igora Vukovića, u kooprodukciji RTV KIM-a i Kliker-a, koji govori o 70 godina rada Prištinskog narodnog pozorišta.

Drugu nagradu su osvojili novinari RTK 2 Marko Zakić i Ersin Šaljmi, za film „Srpska rep scena na Kosovu“, a trećenagrađena je novinarka Nju pres produkcije, Katarina Marinković za novinarsku priču „Ljudi brojevi“.

Žiri je ove godine dodelio i specijalne diplome, Sonji Ristić za autorske filmove “Petar” i “Mirjana”, Ivanu Mitiću za rad “Jednom gimnazijalac, uvek gimnazijalac” i Bojanu Košaninu i Aleksandru Miladinoviću, snimateljima RTK 2, za fotografiju u filmu “U danu kad se Bog javi”.

Ove godine, članovi žirija su bili profesori Svetlana i Zoran Popović i novinari Ivana Vanovac i Đorđe Jevtić.

„Zaključak žirija na kraju ovog Grafesta jeste da korona autore sa Kosova i Metohije nije omela, oni su ostali dosledni onom najljudskijem u nama, najprivatnijim i najličnijim osećanjima koja svi gajimo u sebi, koja nas plaše i bole i na tome su najviše radili. Kada su u pitanju autori sa Kosova i Metohije, pre svega kolege novinari, a onda i dokumentaristi i svi oni koji su učestvovali, dokazali su da suština svega jeste u onome kako se osećamo, a ne u onome šta se dešava oko nas,” rekla je članica žirija Ivana Vanovac.

A.Ć.