S.Janjić: Mnogi svetski političari otvoreno zatvaraju oči pred sudbinom Srba na KiM

архимандрит Сава Јањић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

архимандрит Сава Јањић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн


Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić rekao je na Međunarodni dan ljudskih prava da 21 godinu nakon rata na Kosovu i Metohiji

Iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić rekao je na Međunarodni dan ljudskih prava da 21 godinu nakon rata na Kosovu i Metohiji treba da se prisetimo da 200.000 Srba i drugih nealbanaca ne mogu da se vrate svojim domovima zbog nedostatka bezbednosti, osnovnih ljudskih prava, kao i zbog uzurpacije imovine i drugih nepravdi. On je na svom Fejsbuk profilu napisao da su mnoga groblja i crkve koje su uništene od 1999. godine i dalje u ruševinama.

„Nažalost mnogi svetski političari otovreno zatvaraju oči pred ovim najbezakonijim delom evropskog kontinenta, iz koga zbog rasprostranjene korupcije i vladavine mafijaških klanova i sami mnogi kosovski Albanci žele da masovno pobegnu čim im se za to pruži prilika. Sistematska represija nad nevećinskim zajednicama nastavlja se bez kažnjavanja. Čak i „najliberalniji“ kosovski političari besramno staju u zaštitu onih koje su i sami nedavno nazivali kriminalcima i koje su ubijali njihove političke drugove i rodbinu.

Kosovo* je danas groteskna slika onoga što je međunarodna zajednica navodno želela da stvori pre 21 godinu. To je gotovo potpuno etnički očišćena teritorija u kojoj vladaju kriminalne bande ogrnute nacionalnom zastavom i koje prodaju laži i šire etničku mržnju dok na užas umerenih muslimana radikalni islam cveta i od Kosova pravi bazu za buduće napade po zapadnoj Evropi.

Danas na međunarodni dan ljudskih prava moramo da se prisetimo da 21 godinu nakon rata na Kosovu i Metohiji 200.000 Srba…

Posted by Sava Janjić on Thursday, December 10, 2020

Preostali kosovski Srbi koji se bore da opstanu u svojim domovima i sačuvaju svoje vekovne pravoslavne svetinje dnevno bivaju satanizovani u štampi, jezik nam se ukida i briše, naše svetinje i istorija se proglašavaju za albanske, a sve sa ciljem da se od Kosova napravi etnički i kulturno „čista“ albanska teritorija. Sve to biva uz mlaku međunarodnu reakciju u svetu.

I konačano, sve ove velike nepravde i kršenja ljudskih prava na evropskom kontinentu dešavaju se uprkos međunarodnom civilnom i vojnom prisustvu i ogromnim sumama novca koje se šau na Kosovo, sa jadnim rezultatima, dok istovremeno kriminalni klanovi skupljaju neizmerno bogatstvo i još hoće da se besramno proglase šampionima slobode i ljudskih prava.

Za neke moćnike u svetu izgleda jedino preostaje da Srbija prizna sve ovo što se dešava u toku poslednjih 21 godinu kao opravdano i prihvatljivo, da povuče svoje stanovništvo ili ga prepusti tihom nestajanju bez osnovne zaštite, da se odrekne svojih najvećih svetinja i obuče u odeću srama te postane primer istorijske i političke gluposti i izdaje.

Zato nikakav „dogovor“ o rešavanju problema na Kosovu neće biti moguć u situaciji preovlađujućeg odsustva ljudskih prava i usled besomučnih napora da se od Kosova i Metohije napravi etnički albanska teritorija, bez Srba i bez njihovog hrišćanskog nasleđa“, napisao je otac Sava Janjić.