С.Јањић: Многи светски политичари отворено затварају очи пред судбином Срба на КиМ

архимандрит Сава Јањић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Игуман манастира Високи Дечани, Сава Јањић рекао је на Међународни дан људских права да 21 годину након рата на Косову и Метохији треба да се присетимо да 200.000 Срба и других неалбанаца не могу да се врате својим домовима због недостатка безбедности, основних људских права, као и због узурпације имовине и других неправди. Он је на свом Фејсбук профилу написао да су многа гробља и цркве које су уништене од 1999. године и даље у рушевинама.

„Нажалост многи светски политичари отоврено затварају очи пред овим најбезаконијим делом европског континента, из кога због распрострањене корупције и владавине мафијашких кланова и сами многи косовски Албанци желе да масовно побегну чим им се за то пружи прилика. Систематска репресија над невећинским заједницама наставља се без кажњавања. Чак и „најлибералнији“ косовски политичари бесрамно стају у заштиту оних које су и сами недавно називали криминалцима и које су убијали њихове политичке другове и родбину.

Косово* је данас гротескна слика онога што је међународна заједница наводно желела да створи пре 21 годину. То је готово потпуно етнички очишћена територија у којој владају криминалне банде огрнуте националном заставом и које продају лажи и шире етничку мржњу док на ужас умерених муслимана радикални ислам цвета и од Косова прави базу за будуће нападе по западној Европи.

Данас на међународни дан људских права морамо да се присетимо да 21 годину након рата на Косову и Метохији 200.000 Срба…

Posted by Sava Janjić on Thursday, December 10, 2020

Преостали косовски Срби који се боре да опстану у својим домовима и сачувају своје вековне православне светиње дневно бивају сатанизовани у штампи, језик нам се укида и брише, наше светиње и историја се проглашавају за албанске, а све са циљем да се од Косова направи етнички и културно „чиста“ албанска територија. Све то бива уз млаку међународну реакцију у свету.

И коначано, све ове велике неправде и кршења људских права на европском континенту дешавају се упркос међународном цивилном и војном присуству и огромним сумама новца које се шау на Косово, са јадним резултатима, док истовремено криминални кланови скупљају неизмерно богатство и још хоће да се бесрамно прогласе шампионима слободе и људских права.

За неке моћнике у свету изгледа једино преостаје да Србија призна све ово што се дешава у току последњих 21 годину као оправдано и прихватљиво, да повуче своје становништво или га препусти тихом нестајању без основне заштите, да се одрекне својих највећих светиња и обуче у одећу срама те постане пример историјске и политичке глупости и издаје.

Зато никакав „договор“ о решавању проблема на Косову неће бити могућ у ситуацији преовлађујућег одсуства људских права и услед бесомучних напора да се од Косова и Метохије направи етнички албанска територија, без Срба и без њиховог хришћанског наслеђа“, написао је отац Сава Јањић.