fbpx

Dodeljena priznanja Beli i Crni božur za 2020 godinu

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн


Udruženje novinara Srbije (UNS) na Kosovu i Metohiji sedmu godinu za redom dodeljuje priznanja Beli i Crni božur institucijama i pojedincima,

Udruženje novinara Srbije (UNS) na Kosovu i Metohiji sedmu godinu za redom dodeljuje priznanja Beli i Crni božur institucijama i pojedincima, za najbolju i najlošiju saradnju sa novinarima u tekućoj godini. “Crni božur” za najlošiju saradnju sa medijima, za ovu godinu je dodeljen direktoru Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici, dr Bratislavu Laziću, koji se nije pojavio ni danas pred novinarima, a dobitnici priznanja “Beli božur”, ove godine su advokat Dejan Vasić iz Kosovske Mitrovice i istoričar Aleksandar Gudžić iz Dobrotina. Ove godine je za priznanje “Beli božur” nominovano 14, dok je za “Crni božur” nominovano šest kandidata.

Otvorenost i saradnja pojedinaca i institucija sa medijima i novinarima, potrebna je isključivo zbog javnosti, smatraju u Udruženju novinara Srbije na KiM.

“Apelujem u ime Udruženja novinara Srbije, na sve one koji ne sarađuju sa medijima, da odgovoraju na telefonske pozive, da odgovaraju na pitanja novinara, da učestvuju u emisijama, a ne da nas na neki način ignorišu ili vrše selekciju medija i novinara, odnosno da sami biraju kome će da se obrate ili kome će da daju izjave ili koga će da pozovu na neki događaj”, izjavio je predsednik Udruženja novinara Srbije na KiM Budimir Ničić, naglašavajući da na taj način zapravo svi pojedinci ili institucije koje ignorišu medije, ignorišu i samu javnost, odnosno njihove građane.

Obrazlažući odluku o plakati Crnog božura. članica UNS-a, urednica RTV KIM Zorica Vorgučić, kazala je da je u vreme pandemije virusa Covid -19, dr Lazić u najvećoj meri izbegavao pojavljivanje u medijima.

“U početnom periodu pandemije, bilo je potrebno izvršiti veliki pritisak kako bi se uopšte organizovala konferencija za štampu dr Lazića i Kriznog štaba za borbu protiv ovog virusa. Dr Lazić je nastavio da izbegava odgovore na novinarska pitanja, ali se i dešavalo da selektivno bira medije kojima će davati izjave. Takođe su prema podacima UNS-a Kosova, zabeležene i otvorene izjave netrepeljivosti protiv pojedinih redakcija i novinara. Zbog ovakvih postupaka čoveka koji po funkciji ima najveću odgovornost i obavezu u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici, a naročito u jednoj od najtežih godina u savremenoj istoriji čovecanstva, kolege novinari su odlučili da upravo dr Lazića plaketom “Crni božur” upozore i podsete na njegove obaveze prema javnosti i pacijentima”, rekla je Vorgučićeva.

Advokat Dejan Vasić je rekao da se uvek trudio koliko god je to bilo u njegovoj moći, da novinare i javnost obavesti o sudskim predmetima na kojima je radio.

“Saopštenja koja su novinari dobijali od mene, bila su vezana za posao kojim se bavim, a prevashodno za ljude koje sam sve ove godine pred kosovskim sudovima branio i zastupao. Možda sa te strane, deo nagrade za ovu zaslugu ide i borbi tih ljudi za istinu, za pravdu, za jedan drugačiji tretman kosovskog društva prema njima”, izjavio je Vasić.

Istoričar Aleksandar Gudžić rekao je da Dom kulture koji predstavlja, treba da bude primer ostalim institucijama kako treba sarađivati sa medijima.

“Mediji su važni kao i saradnja kulturnih institucija sa medijima, u cilju promovisanju visoke kulture, koja je značajna za razvoj svakog društva, pa i ovog našeg”, kazao je Gudžić.

Dodela priznanja Beli i Crni božur organizovana je u Domu kulture u Gračanici, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera. Priznanja Beli i Crni božur, Udruženje novinara Srbije na Kosovu, ustanovilo je 2014. godine.

Ana Marković
%d bloggers like this: