fbpx

Promocija knjige „Goranci svačiji i ničiji, a ipak svoji“

Promocija knjige „Goranci svačiji i ničiji, a ipak svoji“, autora zejnela Zejnelija, održaće se na fejsbuk stranici Doma kulture Gračanica.

Promocija knjige „Goranci svačiji i ničiji, a ipak svoji“, autora Zejnela Zejnelija, održaće se na fejsbuk stranici Doma kulture Gračanica.

Zejnel Zejneli, koji je do sada objavio deset knjiga o Kosovu i Metohiji, u knjizi „Goranci svačiji i ničiji, a ipak svoji“, sabrao je sva naučna i druga objašnjenja i tvrdnje o tome šta su, odakle su i ko su uopšte Goranci koji žive na Kosovu na padinama Šar-planine, stešnjeni između dve granice – Makedonije i Albanije. Zejneli je dugo sakupljao građu, pa tako knjiga sadrži više od dvadeset naučnih i drugih radova o Gorancima. U njoj je i jedan od prvih naučnih istraživanja akademika dr Milisava Lutovca, koji je istraživao Goru, gde žive Goranci, i Opolje gde žive Albanci. Tu su i istraživanja Srpske akademije nauka i umetnosti o Gori i Opolju i Podgori (delovi Sredske župe, nedaleko od Prizrena) koja nisu do kraja obavljena, zbog ratnih dejstava i bombardovanja Srbije 1999. godine.

Zejnel Zejneli je rođen u selu Brod, 1950. godine. Osnovnu i srednju školu je završio u Prizrenu a Pravni fakultetu u Prištini. Novinarstvom je počeo da se bavi 1970. godine i vrlo brzo je postao zapažen među novinarima na Kosovu i Metohiji. Godine 1975. postao je stalni dopisnik Politike iz Prištine. Član je Društva književnika Vojvodine i autor više knjiga.

Promocija će biti održana 16.decembra u 18 časova, a organizovana je u okviru projekta „Izolovane sredine – stvaranje, strah i kultura kao sloboda“ koji se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije.

A.M.
%d bloggers like this: