Opština Gračanica: Poništen konkurs „Ublažavanje posledica izazvanih pandemijom virusa Kovid 19“

Општина Грачаница, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Општина Грачаница, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Opština Gračanica poništava konkurs na kome su dodeljena sredstva za aktivnosti organizacija civilnog društva,

Opština Gračanica poništava konkurs na kome su dodeljena sredstva za aktivnosti organizacija civilnog društva, u cilju sprečavanja širenja epidemije korona virusa, saopštila je opštinska Informativna služba, uz obrazloženje da su se nevladine organizacije, dobitnice grantova povukle iz čitavog procesa i da nisu želele da potpišu ugovore, kao i zbog, kako se navodi „neosnovanog napada pojedinih političara i dela medija“. Kako nezvanično saznajemo, pojedini predstavnici dobitnika grantova su potpisali ugovore pre informacije u beogradskom listu „Informer“, da ne žele da koriste ta sredstva i da budu korišteni u političke svrhe.

Saopštenje opštine Gračanica prenosimo u celosti.

Opština Gračanica i Komisija za procenu projekata obaveštava javnost da je konkurs „Ublažavanje posledica izazvanih pandemijom virusa Kovid 19“ poništen jer su nevladine organizacije odustale od dodeljenih sredstava.

Posle mnogobrojnih neopravdanih napada na račun opštine Gračanica i Komisije za procenu projekata od strane pojedinih političara i dela medija, nevladine organizacije koje su konkurisale i dobile sredstva na konkursu, obavestile su nas da se povlače i da ne žele da potpišu ugovore za realizaciju projekata.

Svi projekti za koje je Komisija ocenila da su kvalitetni i da zaslužuju da budu finansijski podržani za cilj su imali ublažavanje posledica koje su nastale tokom pandemije virusa korona.

Poslednjih nedelja opština Gračanica i četrnaest nevladinih organizacija koje su aplicirale na ovom konkursu našle su se na meti pojedinih političkih partija i dela medija koji su nas optuživali za nepoštovanje zakona i zloupotrebu javnih sredstava. Iako odgovorno tvrdimo da je procedura sprovedena transparentno i u skladu sa zakonom, pojedinci koji sebe još uvek smatraju srpskim političkim predstavnicima, iako to nisu, iskoristili su ovaj konkurs za sopstvenu promociju čineći time štetu svojim sugrađanima. Ovakvim delovanjem naneta je velika šteta našoj zajednici.

Opština Gračanica će nastojati da ova sredstva zadrži u svom budžetu, kako ih ne bismo vraćali u Prištinu, ali, ako se na kraju i to dogodi, odgovornost treba da preuzmu oni koji su sve ovo prouzrokovali svojim neutemeljenim i besmislenim optužbama.

Na zvaničnom sajtu opštine Gračanica možete naći Odluku o poništenju konkursa.