Zapaljen pomoćni objekat porodice Jovanović, kuća obijena

Sinoć oko 22 sata zapaljen je pomoćni objekat – plevnja porodice Jovanović u selu Mogila u Kosovskoj Vitini, a porodična kuća obijena,

Sinoć oko 22 sata zapaljen je pomoćni objekat – plevnja porodice Jovanović u selu Mogila u Kosovskoj Vitini, a porodična kuća obijena, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

U požaru, kako se navodi u saopštenju, srećom niko nije povređen, ali je pričinjena materijalna šteta. U trenutku izbijanja požara u kući i dvorišu nije bilo nikoga, s obzirom na to da je glava porodice Blagoje Jovanović (73) nedavno preminuo, a njegova supruga Ljubinka (70) je otputovala kod sina u Smederevo.

„Ističemo da je ovo već drugi incident u naselju Kosovska Vitina u svega nekoliko dana. Prethodno je u utorak kamenovana Osnovna škola “Mladen Marković” u Vitini, prilikom čega su polupani prozori na objektu, a nepoznati počinioci pokušali su da obiju i ulazna vrata. Nakon napada na maloletnu decu, izgrednici sada ne daju mira ni porodicama preminulih Srba. Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahteva da počinioci ovog zločina budu otkriveni u najkraćem mogućem roku i insistira da prištinske institucije prekinu sa praksom nekažnjivosti zločina čije su mete Srbi i njihova imovina. Na ovaj način im se ugrožava ne samo bezbednost, unosi dodatni nemir i strah, već se ugrožava i egzistencija Srba koji žive na prostoru Kosova i Metohije“, dodaje se u saopštenju Kancelarije za KiM i obećava da će porodica dobiti pomoć kako bi sanirala štetu.

This slideshow requires JavaScript.

„Prethodnih nedelju dana ponovo su pojačani napadi i pritisci na Srbe u južnoj pokrajini. Svetomir Bačević je u Peći uhapšen bez ijednog dokaza za ratni zločin, Nenad Arsić je optužen na šest godina zatvora na osnovu iskaza lažnih svedoka, dok su nepoznati počinioci postavili znak na albanskom jeziku „Naša crkva“, u blizini ostataka pravoslavne crkve u selu Suvo Grlo kod Srbice“, zaključuje se u saopštenju.

A.M.