Влада Косова нема информације да је почела вакцинација на северу

Илустрација фото: pixabay/jaytaix

Након информације да је на северу Косова почела вакцинација грађана против COVIDA-19 и жестоких осуда представника опозиционих партија, огласила се саопштењем и влада одлазећег премијера Авдулаха Хотија, тврдећи да нема информације да је Министарство здравља Републике Србије организовало вакцинисање али, уколико је то тачно, предузеће одговарајуће мере против оних који су дозволили улазак вакцине на Косово.

„Влада Републике Косово тврди да на основу информација Царине и Граничне полиције нема података да су на званичан и законит начин на територију Косова увезене вакцине против Ковид-19 и да се дају грађанима на северу земље. Ако су ове вакцине нелегалним каналима ушле на Косово, тада ће косовске институције предузети неопходне законске мере против лица умешаних у ову илегалну активност, односно у шверц лекова“, каже се у реакцији Владе.

Из Хотијевог кабинета кажу да „косовске институције нису имале никакву званичну комуникацију са српским институцијама по овом питању, нити директно преко Канцеларија за везу, нити уз посредовање међународне заједнице“.

„Сваки медицински производ који уђе у Републику Косово мора да подлеже прописима о увозу, било да се ради о донацији или редовном увозу. Сваки такав производ мора да има дозволу за промет, издату од стране КАМП (Косовска агенција за медицинске производе и опрему). Ако се производ не придржава ове редовне процедуре, сматра се илегалним производом“, закључује се у саопштењу.

А.Ћ.