Lončar: Vakcine i za sve zajednice na Kosovu; Seljimi: Tužilaštvo da započne istragu

Илустрација фото: pixabay/mirkosajkov

Илустрација фото: pixabay/mirkosajkov

Dok ministar zdravlja Srbije poručuje da će, osim za Srbe, biti obezbeđene vakcine i za druge zajednice na Kosovu

Dok ministar zdravlja Srbije poručuje da će, osim za Srbe, biti obezbeđene vakcine i za druge zajednice na Kosovu, ministar pravde Vlade Kosova traži od glavnog tućioca da ispita kako su vakcine protiv COVIDA-19 stigle na Kosovi, smatrajući da je tako ugrožena bezbednost.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je rekao za prištinski Indeks Onlajn da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložio da određene količine Fajzerovih vakcina protiv korona virusa, budu obezbeđene i za druge zajednice na Kosovu, a ne samo za Srbe.

„Uvažavajući činjenicu da smo prvi u regionu, a drugi u kontinentalnom delu Evrope nabavili vakcinu protiv korone i otpočeli imunizaciju najugroženije grupe stanovništva, u skladu sa mišljenjem struke i preporukama Svetske zdravstvene organizacije, smatramo da je interes svih nas da omogućimo što većem broju građana da se sačuva od posledica ove pandemije i na taj način spasemo živote svakog ko može da bude fatalno ugrožen dobijanjem korone“, istakao je Lončar.

Podsećamo da je juče Vlada Kosova u zvaničnom saopštenju istakla da nema informacije da je vakcina legalno stigla na sever Kosova, a ministar pravde Seljim Seljimi je na svom fejsbuk nalogu uputio zahtev tužilaštvu i v. d. direktoru Kosovske policije za započine istragu povodom ulaska vakcina na sever Kosova.

“Pozivam glavnog tužioca i v. d. direktora Kosovske policije da započnu istragu ulaska ilegalnih vakcina na sever. Imajući u vidu naše obaveze da obezbedimo zdravlje svih naših građana bez obzira na etničku pripadnost, Kosovo ima sistem isporuke vakcina preko Ministarstva zdravlja i Nacionalnog instituta za javno zdravlje. Svaka vakcina ili lek koji uđu van ovog sistema su nezakoniti i mogu ugroziti nacionalnu bezbednost Kosova”, napisao je Seljimi na Fejsbuku.

Ana Marković
Izvor: Indeks Onlajn