УНС на Косову уручио захвалницу Јану Братуу

Шефу мисије ОЕБС на Косову, Јану Братуу, захвалницу у  име Удружења новинара Србије на Косову, уручио је председник удружења Будимир Ничић.

Шефу мисије ОЕБС на Косову, Јану Братуу, захвалницу у  име Удружења новинара Србије на Косову, уручио је председник удружења Будимир Ничић. Норвешком дипломати је захвалница уручена “за допринос истини и подршку медијским професионалцима”.

Амбасадор Брату се захвалио Удружењу новинара Србије на Косову на сарадњи у протеклом периоду, доприносу у заштити новинарске професије и напорима за расветљавање судбине отетих и убијених новинара на Косову.

“Увек сам настојао да будем професионалан и правичан и да слушам људе, да их разумем и желим да се захвалим вама и вашим колегама што сте ми помогли да разумем нека од ових веома тешких питања, јер сте ви и васе колеге били ти који сте ми помогли да разумем колико је важно питање несталих и убијених новинара на Косову. Мислим да је ово један добар пример како новинари, како удружење новинара и ОЕБС, могу заједнички да сарађују на одређеним питањима”, рекао је Брату.

Норвешки дипломата Јан Брату, који је завршио мандат на челу Мисије ОЕБС-а на Косову, рекао је да је са Удружењем новинара Србије на Косову имао изузетну сарадњу по многим питањима, од којих су, како је казао, многа била тешка. Истакао је случајеве убијених и отетих новинара на Косову у периоду од 1998. до 2005. године и поручио да очекује да ће и његов наследник на челу Мисије ОЕБС-а у Приштини наставити да ради на овим случајевима.

“Ја сам приступио овом питању несталих и убијених новинара са људског аспекта, јер верујем да њихове породице заслужују да добију одговор. Такође, верујем да некажњавање злочина води ка новим злочинима, а ако желимо да спречимо да се овакви злочини убудуће догађају, морамо да реагујемо на злочине који су се догодили некада”, рекао је Брату.

У име УНС-а на Косову, Будимир Ничић се захвалио Братуу на сарадњи, а посебно за допринос у расветљавању судбине убијених и киднапованих колега.

“Хвала вам и на томе што сте током Вашег боравка на Косову и током Вашег мандата, као шеф ОЕБС-а и као амбасадор Норвешке на Косову, били пре свега професионалац и што сте показали да на Косову може часно и поштено да се ради посао уз уважавање свих, без обзира које су вере и нације и ко се како зове. Мислим да сте високо подигли лествицу у том смислу и остављате тежак задатак вашем наследнику, за кога се надамо да ће пратити тај Ваш пут”, рекао је Будимир Ничић.

Норвежанин Јан Брату је био шеф Мисије ОЕБС-а на Косову од 2016. године, а пре тога је више од пет година био амбасадор Краљевине Норвешке у Приштини. Од 1. јануара ће обављати дужност шефа Мисије ОЕБС-а у Београду.