UNS na Kosovu uručio zahvalnicu Janu Bratuu

Šefu misije OEBS na Kosovu, Janu Bratuu, zahvalnicu u  ime Udruženja novinara Srbije na Kosovu, uručio je predsednik udruženja Budimir Ničić.

Šefu misije OEBS na Kosovu, Janu Bratuu, zahvalnicu u  ime Udruženja novinara Srbije na Kosovu, uručio je predsednik udruženja Budimir Ničić. Norveškom diplomati je zahvalnica uručena “za doprinos istini i podršku medijskim profesionalcima”.

Ambasador Bratu se zahvalio Udruženju novinara Srbije na Kosovu na saradnji u proteklom periodu, doprinosu u zaštiti novinarske profesije i naporima za rasvetljavanje sudbine otetih i ubijenih novinara na Kosovu.

“Uvek sam nastojao da budem profesionalan i pravičan i da slušam ljude, da ih razumem i želim da se zahvalim vama i vašim kolegama što ste mi pomogli da razumem neka od ovih veoma teških pitanja, jer ste vi i vase kolege bili ti koji ste mi pomogli da razumem koliko je važno pitanje nestalih i ubijenih novinara na Kosovu. Mislim da je ovo jedan dobar primer kako novinari, kako udruženje novinara i OEBS, mogu zajednički da sarađuju na određenim pitanjima”, rekao je Bratu.

Norveški diplomata Jan Bratu, koji je završio mandat na čelu Misije OEBS-a na Kosovu, rekao je da je sa Udruženjem novinara Srbije na Kosovu imao izuzetnu saradnju po mnogim pitanjima, od kojih su, kako je kazao, mnoga bila teška. Istakao je slučajeve ubijenih i otetih novinara na Kosovu u periodu od 1998. do 2005. godine i poručio da očekuje da će i njegov naslednik na čelu Misije OEBS-a u Prištini nastaviti da radi na ovim slučajevima.

“Ja sam pristupio ovom pitanju nestalih i ubijenih novinara sa ljudskog aspekta, jer verujem da njihove porodice zaslužuju da dobiju odgovor. Takođe, verujem da nekažnjavanje zločina vodi ka novim zločinima, a ako želimo da sprečimo da se ovakvi zločini ubuduće događaju, moramo da reagujemo na zločine koji su se dogodili nekada”, rekao je Bratu.

U ime UNS-a na Kosovu, Budimir Ničić se zahvalio Bratuu na saradnji, a posebno za doprinos u rasvetljavanju sudbine ubijenih i kidnapovanih kolega.

“Hvala vam i na tome što ste tokom Vašeg boravka na Kosovu i tokom Vašeg mandata, kao šef OEBS-a i kao ambasador Norveške na Kosovu, bili pre svega profesionalac i što ste pokazali da na Kosovu može časno i pošteno da se radi posao uz uvažavanje svih, bez obzira koje su vere i nacije i ko se kako zove. Mislim da ste visoko podigli lestvicu u tom smislu i ostavljate težak zadatak vašem nasledniku, za koga se nadamo da će pratiti taj Vaš put”, rekao je Budimir Ničić.

Norvežanin Jan Bratu je bio šef Misije OEBS-a na Kosovu od 2016. godine, a pre toga je više od pet godina bio ambasador Kraljevine Norveške u Prištini. Od 1. januara će obavljati dužnost šefa Misije OEBS-a u Beogradu.