Ansambl Venac započeo proces digitalizacije

Prva kulturna ustanova Republike Srbije na Koosovu i Metohiji, Ansambl Venac, zvanično je započeo proces digitalizacije

Prva kulturna ustanova Republike Srbije na Koosovu i Metohiji, Ansambl Venac, zvanično je započeo proces digitalizacije poslednjeg dana stare godine.

„Tokom 2020. godine zaposleni u „Vencu“ su radili na formiranju svog Centra za digitalizaciju. Kupljena je računarska, elektronska, foto i video oprema u vrednosti od milion dirana. Kupljeni su i licencirani programi za audio i video montažu, kao i program za muzičko komponovanje. U „Vencu“ su stvoreni uslovi da započne digitalizaciju svog administrativnog rada, ali će uporedo i pre svega, raditi na digitalizaciji svog umetničkog rada, a sve u cilju zaštite nematerijalnog kulturnog nasleđa sa prostora Kosova i Metohije“, saopšteno je medijima.

Dvoje zaposlenih su tokom godine završili obuku za proces digitalizacije, koji će raditi po uputstvima direktora i članova Umetničkog saveta Ansambla VENAC.

Prvi proizvodi Centra za digitalizaciju su novi sajt Venca (www.ansamblvenac.rs) kao i video spotovi koje će biti objavljeni od 01. januara 2021., a u toku je priprema novog digitalnog projekta, ali starog naziva, „Zaigraj i Ti kolo“.

Venac će u narednoj godini uložiti još milion dinara za dodatne tehničke uslove Centra za digitalizaciju, a za formiranje ovog centra zaslužno je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, koje inače finansira Venac kao državnu kulturnu ustanovu i time pomaže da se bogato nematerijalno kulturno nasleđe Kosova i Metohije maksimalno zaštiti i sačuva ali i prezentuje svetu.