Janjić: Nastavićemo da radimo na obnovi naših svetinja uništenih nakon 1999. godine

Остаци Манастира Ваведења Пресвете Богородице, село Долац, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Остаци Манастира Ваведења Пресвете Богородице, село Долац


Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić saopštio je da se nastavlja sa sastavljanjem liste lokacija svetinja SPC uništenih od strane albanskih ekstremista,

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Janjić saopštio je da se nastavlja sa sastavljanjem liste lokacija svetinja SPC uništenih od strane albanskih ekstremista, koje još uvek nisu obnovljene.

„Manastir Binač Svetog Gavrila kod Gnjilana uništen je posle sukoba 1999. godine, uprkos međunarodnom prisustvu. Počinioci nikada nisu izvedeni pred lice pravde“, naveo je Janjić u objavi na društvenoj mreži Tviter.

Ukazao je da ova sveta mesta, koja su uništena posle sukoba 1999. nikada nisu rekonstruisana.

“Nastavićemo da negujemo uspomenu na našu tradiciju i radimo na obnovi naših svetih mesta, iako je malo onih koji su spremni da pomognu. Ovo će biti naša mirna odlučnost da sačuvamo svoje, posebno kada oni koji su opustošili hrišćanske svetinje, sada negiraju naš identitet i osnovna prava na Kosovu”, naveo je Janjić.

Ova priča o srpskim pravoslavnim svetinjama, uništenim nakon sukoba 1999. i nikad obnovljenim zbog različitih prepreka je podsetnik na namernu strategiju brisanja hrišćanskih korena u vreme kada je stotine džamija izgrađeno na Kosovu i kada se njegov kulturno-etnički pejzaž menja, istakao je Janjić.

Izvor: Radio Kontakt Plus