fbpx

Iz Gračanice poruke mira, ljubavi i suživota

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Božić po Julijanskom kalendaru, Srbi na Kosovu i Metohiji obeležavaju skromnije nego ranijih godina zbog pandemije,

Božić po Julijanskom kalendaru, Srbi na Kosovu i Metohiji obeležavaju skromnije nego ranijih godina zbog pandemije, pa se u pojedine manastire jutros nije moglo zbog zabrane verskih okupljanja. U Gračanici je Božićnu liturgiju služio episkop raško-prizrenski Teodosije, uz sasluženje monaštva i sveštenstva Eparhije raško-prizrenske. Vladika je u prigodnoj besedi pozvao na mir, praštanje i ljubav.

“Za sve nas pravoslavne hrišćane, Božić je veliko okrepljenje u ovim danima kada narod strada na različite načine, a najviše zbog ove opake bolesti koja hara celim svetom. Ovakvi praznici kao što je Božić nama dodatno daju snagu, veru, nadu i ljubav. Potrebno je da sve to imamo u sebi, da bi mogli da odolimo svim iskušenjima, onim spolja ali i onim iznutra“, besedio je vladika Teodosije.

I kada strada i kada mu je potrebna podrška, ali i kada slavi, srpski narod na ovim prostorima nije sam, dodao je episkop raško-prizrenski. Država Srbija je uvek uz svoj narod, istakao je i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

“Neka današnji paraznik da, da iz prošle godine izazova uđemo u godinu pobede, jer svaka nova kuća koju sagradimo, i svaki novi put koji izgradimo, svaka nova bolnica, zgrada, crkva koju podignemo, jeste pobeda i korak ka miru i blagostanju“, naglasio je Petković.

Liturgiji su prisustvovali i gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović, predsednik PO SO Priština Ljubinko Kradžić.

Anđelka Ćup
%d bloggers like this: