Живорад Нићић: Све што сам имао, све ми је вода однела

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

Незапамћене поплаве су погодиле Косово и Метохију, а ноћас су мештани српских села у централном делу Косова,

Незапамћене поплаве су погодиле Косово и Метохију, а ноћас су мештани српских села у централном делу Косова, од водене стихије бранили своје животе и имовину. Мештанима су помагали радници Јавног комуналног предузећа „Екологија“ и Одељења јавних служби општине Грачаница, међутим до свих домаћинстава се није могло.

Носећи све пред собом, река Ситница је уништавала имовину мештана села Скуланово и Лепина. Живорад Нићић је остао без ичега, нема ни воде за пиће, у кућу не може, само немо посматра како пропада његов вишегодишњи труд.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Све ми је под водом, метар до метар и по воде има у мом дворишту. Све што сам имао, и кукуруз и пшеницу, и стоку, све ми је Ситница однела. Спасили су ми људи четири свиње само, остало је све уништено. У кући ми је пола метра воде, све по намештају. Нешто сам са женом подигао на спрат, али мало. Дрва и угаљ ми је вода однела, не знам како ћу са породицом да презимим зиму“, пита се Нићић, додајући да за својих 69 година колико има, није запамтио овакву поплаву и да је ниво воде у његовом дворишту за читав метар изнад нивоа Ситнице.

Ни река Јањевка није мировала, па је више десетина домаћнстава у Горњој и Доњој Гуштерици поплављено, а мештани су могли да спасу само живе главе.

Тринаесточлана породица Ристић из Доње Гуштерице чека да се вода повуче. Природна катастрофа, тужно кажу, важно је да нема жртава, али мисле и да је штета могла да буде мања.

„После поноћи смо само чули одједном велику воду, истрчали смо и само смо успели да спасемо свиње. Имамо 13 чланова породице, све три куће су нам поплављене, али шта ћемо? Против воде се не може. Ми смо говорили да се река чисти, жалили смо се у општину, али ништа. Овај зид поред реке смо ми сами направили и да њега није било, ко зна колика би још штета била, а и овако је штета огромна“, речи су Зорана Ристића из Доње Гуштерице, који посматра своје некада лепо уређено двориште. Зоранов брат Дејан се захваљује Богу што су сви живи и здрави.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Ми смо већ 15 година указивали општини да се очисти корито реке, јер да је корито било чисто, ова вода не би јурила овако. Штета нам је велика. Само котао за грејање кошта 2.000 евра, па ту је и пелет, кукуруз, а да не причам о храни која је била смештена у подрум, и код оца и код мене. Ево, плива цела кућа, а барем да има нека цистерна да се извуче ова вода, али нема, сами смо са децом ту“, резигнирано додаје Дејан Ристић.

Ни најстарији мештани Преоца не памте овакву реку Грачанку, а поток Краварица, који тече из Ајвалије, за само неколико сати је поплавио десетак кућа у Лапљем Селу, али и двориште обданишта и део школе у овом селу.

„Нико не памти овакве кише и овакве поплаве. Поток Краварица јесте и раније плавио, али оволико никада. Много горе од школске зграде су прошли људи чије су куће у близини школе. Људима је вода ушла у куће, потопљени су им помоћни објекти, дворишта су пуна воде, а што се тиче школе, поплављен је само један школски објекат. Биће потребно генерално чишћење, потребно је да се тиња избаци из просторија, из учионица, из кабинета и после тога је обавезна дезинфекција. То ћемо да средимо, али трауме које су мештани Лапљег Села ноћас доживели, не може нико да избрише“ , рекао је директор О.Ш. „Миладин Митић“ из Лапљег Села, Љубиша Караџић.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Представници општине Грачаница и радници свих јавних предузећа су покушавали да заједно са мештанима спасу што се спасти може, тврди председник општине Грачаница.

„У последњих 50 година Грачаница и нико од старијих мештана не памте овакве поплаве. Радимо све што је у нашој могућности. Током целе ноћи све дежурне екипе јавних служби и свих јавних предузећа биле су на висини задатка. Успели смо да спасимо доста домаћинстава. Међутим, упркос великим напорима поплављена су бројна домаћинства. Морамо сви да будемо стрпљиви. Покушавамо да дођемо до сваке породице да нађемо начина да помогнемо свима“, поручио је Поповић, који је данас обишао поплављена села и разговарао са мештанима.


Канцеларија за Косово и Метохију формирала је специјални тим за помоћ породицама угроженим од поплава које су од викенда захватиле средине широм Косова. Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Петар Петковић, рекао је на конференцији за новинаре да је због обилних киша на тој територији дошло до изливања неких река што је угрозило српска домаћинства на КиМ, посебно на централном Косову и Косовском Поморављу.

Засејане њиве на централном Косову су претворене у језера, локални путеви у реке, а дворишта личе на сцене из филмова страве и ужаса. Помоћ мештанима општине Грачаница, али и Племетине, Прилужја, Кузмина и селима у Метохији и Косовском Поморављу је неопходна и хитна.

Анђелка Ћуп