Na KiM još uvek opasnost od poplava

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Na Kosovu i Metohiji danas nije bilo padavina, voda se polako povlači, međutim opasnost od novih poplava još uvek postoji,

Na Kosovu i Metohiji danas nije bilo padavina, voda se polako povlači, međutim opasnost od novih poplava još uvek postoji, posebno u selima pored Sitnice. Noćas je poplavljena područja, zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave, obišao i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Ivan Vujić, obećavši pomoć, a ugroženi meštani su snabdeveni hranom i vodom za piće. Danas je pomoć predsedniku opštine Gračanica, a za ugrožene meštane, uručio i predsednik Srpske liste, Goran Rakić.

Meštani Lepine, Radeva, Plemetine, Prilužja i ostalih mesta pored podivljale Sitnice, i dalje nemoćno gledaju reku koja nosi sve pred sobom, ostavljajući pustoš. I dok u Radevu i Lepini tužno sakupljaju mrtvu stoku, u Prilužju i Plemetini se mole Bogu da ne bude padavina i da se Sitnica vrati u korito. Vlasnika nema u poplavljenim kućama, sklonili su se na sigurno.

„Pamtim i da je bila veća voda, ali nije ulazila u kuće. Sada je poplavila kuće, sve je mokro. Blato je i voda, i ne može se do tih kuća“, kaže Abedin Kurta, koga smo našli kako posmatra poplavljena polja, ali i potpuno poplavljeni put koji od Plemetine, preko Sitnice, vodi do susednog sela.

Uverili smo se, do poplavljenih kuća pored Sitnice se zaista ne može, a u Lapljem Selu i Gračanici, situacija je mirnija. Čišćenje kuća i dvorišta, sada je prioritet.

Pored kuće Milijane Đorđević iz Gračanice, ni potoka, ni reke, a voda je u kući bila nešto manje od metra visine. Milijana je bila u pomoćnom objektu i kaže da je voda nadolazila takvom brzinom, da nije mogla da iznese bilo šta iz kuće.

Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

„Kada je voda ušla, sve stvari su stajale tako do juče posle podne kada su došli zet i komšija da mi pomognu. Ja sam zvala uveče i ove koji su zaduženi za vanredne situacije, oni su mi odgovorili da su na terenu i da ne mogu da dođu. Molila sam ih da samo 15 minuta uključe njihovu pumpu, ali kada su došli i kada je trebalo da je uključe, rekli su mi da nema goriva. Onda smo išli na pumpu i ja sam sipala gorivo. Pumpa je radila oko pet sati, ali slabo je pomoglo. Juče sam ih opet zvala, ali nisu hteli da se jave, pa sam zvala vatrogasnu službu, vatrogasci su odmah došli i uključili svoju pumpu, pa su tako izbacili vodu“, čudna je priča Milijane Đorđević koja dodaje da još niko od nadležnih nije došao da je obiđe, kako bi se utvrdila šteta.

Ljubica Milićević sa snahom i prijateljicom čisti restoran u Lapljem Selu, koji radi preko 20 godina. Sav inventar su morali da iznesu, ali i da skinu itisone, čak i drveni pod. Ljubica kaže da njeni ukućani nisu ni pokušavali da spasu restoran. Plašili su se, kaže, samo da voda ne uđe u kuću u kojoj žive.

„Vode je bilo unutra preko pola metra u svim prostorijama, ulazila je i izlazila na vrata i sve smo morali da izbacimo kako bismo očistili mulj i đubre, koje je voda donela. Nismo smeli da uključimo vitrine i zamrzivač, pa još ne znamo da li rade. Ne znam šta da kažem“, priča Ljubica i dodaje da više žali muku i trud oko čišćenja nego uništeni inventar.

This slideshow requires JavaScript.

„Pare dođu i prođu“, kratko kaže, zahvaljujući se što smo prvi došli da ih obiđemo.

Protiv prirodne katastrofe se ne može, kažu meštani, ali su za poplavu odgovorni i sami građani koji bacaju otpad u reke i potoke, kao i nadležne institucije.

Dragomir Živić, čija je kuća nedaleko od Ljubičine, kaže da ne pamti ovakve poplave u rodnom selu, da u njegovu porodičnu kuću voda nije ušla, ali da su čitavo dvorište i pomoćne zgrade bile pod vodom. To se moglo i očekivati, tvrdi.

„Poplave se dešavaju jer je posle rata došlo do velike izgradnje dela Prištine i Ajvalije, potoci su zatrpani, a konfiguracija terena je takva da sva ta voda dolazi potokom Kravarica pravo na naše kuće i na školu. Imaćemo ovakve probleme kada god budu padavine, jer nadležni nisu na vreme shvatili da ta voda može da bude toliko velika i da je usmere kako treba, kako ne bi poplavila dvorišta, kuće i imanja meštana“, objašnjava Dragomir, nadajući se da će lokalna samouprava nešto da preduzme kako bi problem bio barem ublažen, ako ne rešen.

Reka Gračanka se u selu Preoce vratila u korito, a u Kuzminu, u opštini Kosovo Polje, reka Drenica još uvek plavi njive i dvorišta. Dramatična situacija je i u Kosovskom Pomoravlju, Metohiji i dreničkom kraju. Nekoliko stotina porodica je na čitavom Kosovu evakuisano iz svojih domova, a za sada nema žrtava.

Anđelka Ćup