На КиМ још увек опасност од поплава

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

<font size="2"><em>Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн</em></font><hr />

На Косову и Метохији данас није било падавина, вода се полако повлачи, међутим опасност од нових поплава још увек постоји,

На Косову и Метохији данас није било падавина, вода се полако повлачи, међутим опасност од нових поплава још увек постоји, посебно у селима поред Ситнице. Ноћас је поплављена подручја, заједно са представницима локалне самоуправе, обишао и помоћник директора Канцеларије за КиМ Иван Вујић, обећавши помоћ, а угрожени мештани су снабдевени храном и водом за пиће. Данас је помоћ председнику општине Грачаница, а за угрожене мештане, уручио и председник Српске листе, Горан Ракић.

Мештани Лепине, Радева, Племетине, Прилужја и осталих места поред подивљале Ситнице, и даље немоћно гледају реку која носи све пред собом, остављајући пустош. И док у Радеву и Лепини тужно сакупљају мртву стоку, у Прилужју и Племетини се моле Богу да не буде падавина и да се Ситница врати у корито. Власника нема у поплављеним кућама, склонили су се на сигурно.

„Памтим и да је била већа вода, али није улазила у куће. Сада је поплавила куће, све је мокро. Блато је и вода, и не може се до тих кућа“, каже Абедин Курта, кога смо нашли како посматра поплављена поља, али и потпуно поплављени пут који од Племетине, преко Ситнице, води до суседног села.

Уверили смо се, до поплављених кућа поред Ситнице се заиста не може, а у Лапљем Селу и Грачаници, ситуација је мирнија. Чишћење кућа и дворишта, сада је приоритет.

Поред куће Милијане Ђорђевић из Грачанице, ни потока, ни реке, а вода је у кући била нешто мање од метра висине. Милијана је била у помоћном објекту и каже да је вода надолазила таквом брзином, да није могла да изнесе било шта из куће.

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

„Када је вода ушла, све ствари су стајале тако до јуче после подне када су дошли зет и комшија да ми помогну. Ја сам звала увече и ове који су задужени за ванредне ситуације, они су ми одговорили да су на терену и да не могу да дођу. Молила сам их да само 15 минута укључе њихову пумпу, али када су дошли и када је требало да је укључе, рекли су ми да нема горива. Онда смо ишли на пумпу и ја сам сипала гориво. Пумпа је радила око пет сати, али слабо је помогло. Јуче сам их опет звала, али нису хтели да се јаве, па сам звала ватрогасну службу, ватрогасци су одмах дошли и укључили своју пумпу, па су тако избацили воду“, чудна је прича Милијане Ђорђевић која додаје да још нико од надлежних није дошао да је обиђе, како би се утврдила штета.

Љубица Милићевић са снахом и пријатељицом чисти ресторан у Лапљем Селу, који ради преко 20 година. Сав инвентар су морали да изнесу, али и да скину итисоне, чак и дрвени под. Љубица каже да њени укућани нису ни покушавали да спасу ресторан. Плашили су се, каже, само да вода не уђе у кућу у којој живе.

„Воде је било унутра преко пола метра у свим просторијама, улазила је и излазила на врата и све смо морали да избацимо како бисмо очистили муљ и ђубре, које је вода донела. Нисмо смели да укључимо витрине и замрзивач, па још не знамо да ли раде. Не знам шта да кажем“, прича Љубица и додаје да више жали муку и труд око чишћења него уништени инвентар.

This slideshow requires JavaScript.

„Паре дођу и прођу“, кратко каже, захваљујући се што смо први дошли да их обиђемо.

Против природне катастрофе се не може, кажу мештани, али су за поплаву одговорни и сами грађани који бацају отпад у реке и потоке, као и надлежне институције.

Драгомир Живић, чија је кућа недалеко од Љубичине, каже да не памти овакве поплаве у родном селу, да у његову породичну кућу вода није ушла, али да су читаво двориште и помоћне зграде биле под водом. То се могло и очекивати, тврди.

„Поплаве се дешавају јер је после рата дошло до велике изградње дела Приштине и Ајвалије, потоци су затрпани, а конфигурација терена је таква да сва та вода долази потоком Краварица право на наше куће и на школу. Имаћемо овакве проблеме када год буду падавине, јер надлежни нису на време схватили да та вода може да буде толико велика и да је усмере како треба, како не би поплавила дворишта, куће и имања мештана“, објашњава Драгомир, надајући се да ће локална самоуправа нешто да предузме како би проблем био барем ублажен, ако не решен.

Река Грачанка се у селу Преоце вратила у корито, а у Кузмину, у општини Косово Поље, река Дреница још увек плави њиве и дворишта. Драматична ситуација је и у Косовском Поморављу, Метохији и дреничком крају. Неколико стотина породица је на читавом Косову евакуисано из својих домова, а за сада нема жртава.

Анђелка Ћуп