Апел Епархије рашко-призренске поводом најновијих поплава на простору Косова и Метохије

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Епархија рашко-призренска је упутила апел свима који могу да помогну поплављеним домаћинствима на Косову и Метохији.

„Свештеници Епархије рашко-призренске стално шаљу своје извештаје у Епархију и вести су забрињавајуће. У Прилужју, општина Вучитрн, излила се река Ситница и поплавила 50 домаћинстава. Вода је поплавила дворишта и помоћне зграде, посебно штале па је стока привремено измештена. Вода је оштетила сточну храну и огрев (угаљ и воду) тако да је штета јако велика посебно у овим зимским месецима. У српским селима на простору општине Лепосавић које су уз реку Ибар надошла вода је поплавила само њиве. Мост који повезује села Дрен и Горњи Књин је урушен 12. јануара. У селу Грабовац код Звечана од воде су уништена три пластеника народних кухиња наше Епархије, док је у Прековцу (општина Ново Брдо) поплава је уништила тону кромпира и сва обрадива земља народних кухиња је под водом. Села централног Косова су такође погођена поплавама које су изазвале велику материјалну штету: Лапљем селу 14 домова, у Добротину 7, у Лепини 17 у Ливађу 4 у Бадовцу 3, у Преоцу 3, у Угљару 18, у Радеву 6, у Сушици 4, у Скуланеву 39, Доњој Гуштерици 30, Горњој Гуштерици 15 и Сувом долу 1 дом“, каже се у апелу објављеном на сајту Епархије рашко-призренске.

Из Епархије поручују да је најважније санирати оштећене стамбене објекте, као и обезбеђење огрева и сточне хране.

„Зато се у овим тешким тренуцима када под ниским температурама и снегом који наставља да пада искрено надамо да ће људи добре воље показати братску солидарност и помоћи најугроженијима. Поред канцеларије за Косово и Метохију и поједаничних невладиних организација које су почеле са радом на помоћи, Епархија рашко-призренска апелује на све који се још нису укључили да помогну.

Уплате се могу извршити на жиро рачун Епархије: 205-62330-17

На име: Помоћ угроженима од поплава на простору КиМ.

Молимо се Господу да свима онима који помогну нашем угроженом народу, Господ за њихово добро, добром узврати“, закључује се у апелу Епархије рашко-призренске.