fbpx

Apel Eparhije raško-prizrenske povodom najnovijih poplava na prostoru Kosova i Metohije

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Фото ГрачаницаОнлајн

Eparhija raško-prizrenska je uputila apel svima koji mogu da pomognu poplavljenim domaćinstvima na Kosovu i Metohiji.

Eparhija raško-prizrenska je uputila apel svima koji mogu da pomognu poplavljenim domaćinstvima na Kosovu i Metohiji.

„Sveštenici Eparhije raško-prizrenske stalno šalju svoje izveštaje u Eparhiju i vesti su zabrinjavajuće. U Prilužju, opština Vučitrn, izlila se reka Sitnica i poplavila 50 domaćinstava. Voda je poplavila dvorišta i pomoćne zgrade, posebno štale pa je stoka privremeno izmeštena. Voda je oštetila stočnu hranu i ogrev (ugalj i vodu) tako da je šteta jako velika posebno u ovim zimskim mesecima. U srpskim selima na prostoru opštine Leposavić koje su uz reku Ibar nadošla voda je poplavila samo njive. Most koji povezuje sela Dren i Gornji Knjin je urušen 12. januara. U selu Grabovac kod Zvečana od vode su uništena tri plastenika narodnih kuhinja naše Eparhije, dok je u Prekovcu (opština Novo Brdo) poplava je uništila tonu krompira i sva obradiva zemlja narodnih kuhinja je pod vodom. Sela centralnog Kosova su takođe pogođena poplavama koje su izazvale veliku materijalnu štetu: Lapljem selu 14 domova, u Dobrotinu 7, u Lepini 17 u Livađu 4 u Badovcu 3, u Preocu 3, u Ugljaru 18, u Radevu 6, u Sušici 4, u Skulanevu 39, Donjoj Gušterici 30, Gornjoj Gušterici 15 i Suvom dolu 1 dom“, kaže se u apelu objavljenom na sajtu Eparhije raško-prizrenske.

Iz Eparhije poručuju da je najvažnije sanirati oštećene stambene objekte, kao i obezbeđenje ogreva i stočne hrane.

„Zato se u ovim teškim trenucima kada pod niskim temperaturama i snegom koji nastavlja da pada iskreno nadamo da će ljudi dobre volje pokazati bratsku solidarnost i pomoći najugroženijima. Pored kancelarije za Kosovo i Metohiju i pojedaničnih nevladinih organizacija koje su počele sa radom na pomoći, Eparhija raško-prizrenska apeluje na sve koji se još nisu uključili da pomognu.

Uplate se mogu izvršiti na žiro račun Eparhije: 205-62330-17

Na ime: Pomoć ugroženima od poplava na prostoru KiM.

Molimo se Gospodu da svima onima koji pomognu našem ugroženom narodu, Gospod za njihovo dobro, dobrom uzvrati“, zaključuje se u apelu Eparhije raško-prizrenske.

%d bloggers like this: