Nove antikovid mere Vlade Kosova

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Vlada Kosova je donela nove antikovid mere, kojima je i dalje za ulazak na Kosovo iz visoko rizičnih zemalja potreban PCR test.

Vlada Kosova je donela nove antikovid mere, kojima je i dalje za ulazak na Kosovo iz visoko rizičnih zemalja potreban PCR test. Za ulazak iz centralne Srbije, test nije potreban.

Osobama starijim od 65 godina dozvoljeno je kretanje van svojih kuća u periodu od 6.00 do 10.00 i od 16.00 do 19.00, dok van ovog vremena mogu izlaziti samo za hitne i zdravstvene potrebe dokazujući to odgovarajućim dokumentom.

U zatvorenim prostorima je zabranjeno okupljanje građana u broju većem od 30 ljudi, dok je na javnim trgovima, parkovima, javnim mestima, zimskim rekreacionim centrima i slično, dozvoljeno da se okupi do 50 ljudi, osim u slučajevima dozvoljenim ovom Odlukom.

Sva javna okupljanja organizovana u javnim prostorima svih oblika su zabranjena za više od 50 osoba, osim u slučajevima dozvoljenim ovom Odlukom.

Zabranjeno je organizovanje svadbi i porodičnih zabava, a nisu dozvoljene ni drugi verski obredi, osim uz učešće uže porodice.

Opštine će i dalje biti podeljene u crvenu, žutu i zelenu zonu, u zavisnosti od broja zaraženih na 100.000 stanovnika u protekloj nedelji i procena stanja u njima će se vršiti nedeljno.

U opštinama koje se nalaze u zelenoj zoni, privrednim subjektima, trgovačkim centrima i ugostiteljskim objektima je produženo radno vreme, pa mogu da rade od 05:00 do 22:00 časa. Isto radno vreme važi i u opštinama koje su u žutoj zoni, dok je u opštinama koje se nalaze u crvenoj zoni, radno vreme od 05:00 do 21:00, a ulazak i izlazak na teritoriju opštine, kao i kretanje građana je zabranjeno u period od 21:30 do 05:00 časova.

A.Ć.